torstai 25. tammikuuta 2018

TEKNIIKKAOPPAITA ─ Yksilötekniikka


Tangoblogin vuonna 2014 julkaisema katsaus "Tekniikkaoppaat" on vanhentuneena poistettu. Se korvataan, päivitetyin tiedon, kolmiosaisella juttusarjalla. Nyt julkistavassa ensimmäsessä osassa katsastetaan yksilötekniikan treeniohjelmat. Pariharjoituksia ja kuviotekniikkoita koskevat jutut ilmestyvät myöhemmin.
                                                                    — — —

Pidämme luonnollisena, että balettikoululaiset hyvinkin pitkään harjoittelevat balettitankojen äärellä pelkkiä perusliikkeitä (plié ym.), ja vasta näiden sujuessa moitteettomasti pääsevät ns. lattialle, koska ”tyylin puutteita on vaikeaa myöhemmin korjata" (Wikipedia /Balettitekniikka). Maallikkokin ymmärtää, että vajavaisella perustekniikalla Joutsenlammesta tulisi Ankkalammikko.


Joutsenena vai ankkana?
                                                                             

Perustekniikan harjoittelu tarkoittaa sananmukaisesti että harjoittelemme perusliikkeitä — ei siis sinänsä kuvioita. Yksittäinen harjoitusliike ei välttämättä sellaisenaan edes esiinny missään tanssittavassa kuviossa. Se voi olla muunkinlainen liikesarja, joka kehittää yleistä liiketekniikkaa tai tasapainoa.


Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Into harjoitella aina vain uusia kuvioita on, harmillista kyllä, monasti suurempi kuin halu perustekniikan kehittämiseen yksilö- ja pariharjoitteita tahkomalla. Näin tulee tehtyä tanssitaidoilleen karhunpalveluksen, sillä ilman kunnon yksilötekniikaa ei synny hyvää paritekniikkaa, ja ilman kunnon paritekniikkaa ei kuvioissakaan onnistuta kunnolla!


Tansitekniikan osa-alueet.
       

Buenos Airesissa ryhmätunnit, oli tunnin aihe ja taitotaso mikä tahansa, alkavat lähes poikkeuksetta tekniikkaharjoitteilla, vähintään kävelytreenillä. Näin johdonmukainen äksiisi lienee Suomessa poikkeuksellista, mutta erillisiä tekniikkatunteja on aika ajoin tarjolla, ja joillakin paikkakunnilla säännöllisestikin.

Vaikka elävä opettaja on korvaamaton, ei vähiten tekniikan ollessa kyseessä, oppia voi pyrkiä etsimään myös video-oppaiden avulla, joita tässä kirjoituksessa siis esitellään. YouTube:n monenlaiset ja monentasoiset videot jätämme jokaisen oman harkinnan varaan, ja keskitymme kansainvälisesti arvostettujen opettajien virallisiin videokursseihin.

Ohjelmat on jaettu kahteen ryhmään. Varsinaisia ohjelmia tosiasiallisesti suositellaan, ja ne ovat yleisesti saatavissa. Lisäohjelmat ovat muutoin kiinnostavia, vaikka ovat vanhempia, eivätkä enää helposti saatavilla.


                                             VARSINAISET OHJELMAT


GUSTAVO & MARÍA —  Perusharjoitteita
                                     
Turussa syksyllä 2013 seminaarin pitäneet argentiinalaiset konkariopettajat Gustavo Sabá ja Maria Olivera ovat kukin julkaisseet tekniikka-DVD:n, jotka ovat tilattavissa tekijöiden kotisivulta (linkki) hintaan 40 dollaria kappaleelta.


Gustavo opettaa viejiä.

                                                               
Gustavon Techniques for Tango Leaders DVD:ssä on luvut Balance, Walking, Rhythm ja Turns. Kävelytekniikka käsitellään perusteellisesti, tosin käyttäen päkiäastumista, mikä voi hämmentää jotakuta. Turns-osiossa tutustutaan peruspyörähdyksiin.

Marian Techniques for Followers jakaantuu lukuihin Posture, Balance, Walking, Pivots ja Embellishment. Sen harjoitteet ovat haastavia sekä tasapainon että nilkkavoiman suhteen, mutta antavat tuhdin pohjan ochojen ja jalkakoristelujen suorittamiseen.

Maria opettaa seuraajia (kuvakaappaus).


Gustavon video sopii aivan aloittelevallekin viejälle, joskin sen opit lienevät kunnolla omaksuttavissa vasta hieman kehittyneemmässä vaiheessa. Marian harjoitteet ovat selvästi vaativampia sekä tasapainon että jalkavoiman suhteen, ja suosittelisin niihin ryhtymistä vasta tangotaitojen alkeaessa olla jatkotasolla.



SEBASTIAN ARCE— Tarkkoja ohjeita humoristisesti

Taitavana tanssijana ja opettajana tunnettu Sebastian Arce on sivuston Tangomeet.com perustaja. Hänen ja parinsa Mariana Montesin kurssi The Essentials, Embrace and Walk on sieltä hankittavissa, ja samaisella sivustolla on tämän sekä muidenkin kurssien videoklippejä katsottavissa. Tässä esitettävän ohjelman hinta oli kirjoitushetkellä 116,90 euroa.

Kurssi on kokonaisuudessaan peräti 15-osainen, ja koskee pääosin paritekniikkaa, mutta se sisältää myös viisi  Sebastianin tekemää Men Technique -osiota, sekä Marianan 40-minuuttisen osuuden Women Technique. Essential Insights. Tässä esitellään nimenomaan Arcen viejien tekniikkaa koskeva kurssiosuus. Marinan soolo-osiota en kommentoi, sillä se koostuu hyvin yleisistä kehonhallinan harjoitteista.


Kuvakaappaus Sebastianin videosta Men Technique

                                                                                     
Sebastianin viidestä soolo-osiosta ensimmäinen, nimeltään First Insights, on eräänlainen yleisjohdanto, ja se on kestoltaan (24 min) muita tuplasti pidempi. Siinä käsitellään aiheet Transfer of weight, Tango posture, Pivot spiral ja Conforontating forces. Loput neljä osiota ovat kestoiltaan 9-15 minuuttia, ja nimiltään Walk and Balance, Movements and Shapes, Leading of Pivotal Movements, sekä Pivots for Men.

Verrattuna Gustavo Sabán niukkasanaiseen, riisutun asialliseen videoon, Sebastian Arcen tyyli on paljon puheliaampi. Hän vaeltelee kuvaustilassa heitelleen monenlaisia vinkkejä, usein huumorin saattelemana.  Harjoitteet ovat omaperäisiä ja niiden monisanaiset ohjeistukset yksityiskohtaisia. Sebastianin ajatukset ja harjoitteet voivat kiinnostaa pitkällekin kouliintunutta tanssijaa, mutta vasta-alkajan treenikurssiksi Sabán perinteisempi opus sopii mielestäni paremmin.

Lopuksi pari Sebastianin keskeistä kommenttia, voimakkaasti painotetut sanat punaisella: 
(1) Because you are a social dancer, you do not want to dance (in an) open (hold).
(2) The pivot is coming from the ´root´, and the root is the sole of your foot. The upper body does help a little bit, but (only) after the legs have done most of the job.



IVAN & SARA — Geometriaa ja sanavuolautta

Edellä mainitulla Tangomeet.com sivustolla on myös Ivan Terrazasin ja Sara Grdanin opetusvideoita. Yksi niistä on 18-osainen  Movement Technique. Body Mechanics. Opetusvideon ensimmäisessä yhdessätoista osassa, jotka edeltävät edellä mainittuja harjoitteita, tekijät selittävät menetelmänsä perusteet tarkasti, ehkä uuvuttavankin läpikotaisin. Varsinaiset harjoitteet löytyvät kurssin seitsemästä viimeisestä osasta, joiden nimet ovat Exercises for Posture and Balance, Exercises for the Articulation and Push, Exercises for Coordinating the Forward walk, Exercises for Coordinating the Backward Walk, Exercises for Spiral Body Positions,  Exercises for Pivots and Turns, sekä Exercises for Connecting Rotated Steps.


Ivan demonstroi spiraalilikettä. Kuvakaappaus videolta.


Näiden opettajien keskeiseksi motoksi voi poimia toteamuksen "we do not use the word dissociation". Sen sijaan ahkerassa käytössä on käsite spiral, eli (spiraali)kierre. Toinen keskeinen ajatus on, että valtaosa tangossa otetuista askelista eivät ole suoria, vaan kaarevia.  Tämä heijastuu opetusvideon osien nimistä, joita ovat Forward rotated steps, Back rotated steps, Linear and rotated side steps ja Connecting rotated steps .

Suosittelen tätä videokurssia lämpimästi sekä viejille että seuraajille, joskin sen hienoudet avautunevat kunnolla vasta edistynyttä tasoa lähestyvälle tanssijalle. Voisi suorastaan sanoa, että juuri tällainen kurssi voi auttaa tanssijaa ylittämään ´jatko-´  ja ´edistyneen´ tason välissä sijaitsevan, haastavavan korkeaksi tiedetyn edistymiskynnyksen. Kirjoitushetkellä ohjelman Movement Technique. Body Mechanics hinta oli 116,90 euroa.



CAROLINA BONAVENTURA — Siistiä ja selkeää ohjeistusta

Sympaattinen Carolina Bonaventura on tehnyt hyvin suunnitellun ja selkeästi esitetyn soolotreenikurssin nimeltä Individual Technique. Tango Technique for Followers and Leaders. Nimestään huolimatta se on kyllä ensisijaisesti tarkoitettu seuraajille, mihin viittaa osavideoiden pääotsikointi Feminine perspectives ja tekijän lausuma tavoite tehdä katsojasta "a good tango follower". Toki tämä opetussarja sopii viejienkin katsottavaksi, ja viejänä tanssiva Bloggaaja nappasikin siitä muutamia hyviä vinkkejä itselleen. Vetäjän konstailemat­toman esiintymisen lisäksi videon rentoa tunnelmaa lisää kuvaan aika ajoin tassutteleva Bonaventuran koira!

Kurssin rungon muodostavat kymmenen noin 15 minuutin pituiset osiot. Niiden lisäksi on kahdeksan lisäosaa, joista Tango Dictionary -nimellä kulkevaa kaksi osaa ovat eräänlainen kurssin pikakelaus. On vielä yksi osa joka on tanssillinen yhteenveto harjoitteista musiikkiin, yksi osa joka koostuu jalkajumpasta, sekä neljä paritanssidemoa. Yhdessä viimemainituista Bonaventura on viejänä.


Bonaventura pyörähtämässä. Kuvakaappaus videolta.
(Huomaa koira sohvalla)


Bonaventuran opetuksen vahvuutena on, että hän ei ole lukinnut itseään yhteen totuuteen, vaan esittää rinnakkaisia teknisiä vaihtoehtoja. Todeten että "there are many ways to do a front step" hän näyttää kolme vaihtoehtoista tekniikkaa. Taka-askellukseen harjoitellaan kahta versiota.

Pivotoinnin tekniikasta hän kylläkin luettelee neljä vaihtoehtoa sen ´voimanlähteelle´ — upper body, hips, standing foot, free leg — mutta keskittyy käytännössä vain kahteen ensimmäiseen, siis klassiseen "vartalodissosiaatioon". Ehkä tämä heijastaa jonkinlaista feminiinistä/seuraajan tekniikkaa, vastakohtana maskuliiniselle/viejien (Sebastian Arce ja Ivan Terrazas) näkemykselle, joka korostaa alaraajoja pivotoinnin voimalähteenä. Jälkimmäisen kumppani, Sara Grdan, tosin opettaa seuraajille että pivotointi — myös molinetten yhteydessä— tehdään ´alaraajavoimalla´. Bonaventuran opetuksessa molinette tehdään siis vahvasti vartalon dissosiaatioilla. Niin tai näin, Bonaventuran videon giro/molinette-osuus on erinomaisen selkeästi toteutettu kokonaisuus. Kurssin mainiota esityksiä enrosque-, lapiz-, planeo- ja boleotekniikoista voin lämpimästi suositella myös viejille.

Bonaventura ansaitsee erityiskehuja sujuvasta, takeltelemattomasta esiintymisestä, vailla turhaa lavertelua. Niissäkin tapauksissa, jossa hän lausuu jotain yleisempiä ajatuksia, ne ovat täyttä asiaa. Hän kuvaa esimerkiksi hauskalla vertauksella, miten kehittyvän tangotanssijan fokus siirtyy tekemisen määrästä sen latuun: "First you do kilometers, then you do meters, and finally millimeters". Kirjoitushetkellä Bonaventuran viedokurssin hinta oli 116,90 euroa.


HUOMIOITA

Tangomeet.com  ei anna tallentaa opetusvideoita, vaan ne on joka kerta avattava heidän kotisivultaan, mikä hankaloittaa tuotteen käyttöä jossakin määrin. Itselläni alkoi eräässä vaiheessa ilmetä hankaluuksia avata ohjelmia Chrome-selaimella, mutta vaihto Firefoxiin onneksi ratkaisi pulman.

Tangomeet.com-sivustolla on myös Sébastian Achavalin & Roxana Suarezin tekniikkavideoita. Niissä kyllä neuvotaan yksilötekniikkaakin, mutta ne painottuvat kuitenkin niin selvästi paritanssitekniikan puolelle, että niihin palataan myöhemmässä blogijtutussa.

Tangomeet.com -sivustolla on hiljattain myös julkaistu Antonella Terrazasin yksilötekniikan videokurssi.  Se on ostettavissa viitenä osakurssina, joissa on yhteensä 42 osioita ─ siis varsin tuhti annos! Tähän kurssikokonaisuuteen en ole tutustunut



                                                    LISÄOHJELMAT


MAURICIO CASTRO — Kadonnut levy

Mauricio Castro on ahkera kouluttaja, kirjojen kirjoittaja ja videoiden tekijä. Aikoinaan hankkimani DVD Tango Discovery/Men´s Technique sisältää tiiviissä paketissa parikymmentä harjoitetta, ensisijaisesti pivotointeja. Se on ihan mainio kooste perustekniikan päivittäiseksi ´taukotreeniksi´.

Onko tämä enää myynnissä?

Levymuodossa Castro ei tiettävästi myy tätä ohjelmaa enää. On mahdollista, että se on ladattavissa Castron kotisivun www.tangodiscovery.com kautta, mutta tätä asiaa en tarkistanut, sillä kotisivun selaaminen vaatisi asiakkaaksi kirjautumisen. Amazon.com sivuston kautta oli kirjoitushetkää myynnissä yksi (!) levy, hulppeaan yli 200 euron hintaan, minkä arvoinen ohjelma ei sentään ole.


FLORENCIA TACCETTI  — Luovaa seuraajan tekniikkaa

Amerikkalainen Daniel Trenner teki vuosituhannen vaihteessa yhteensä neljänkymmenen argentiinalaisen tango-opettajan tai opettajaparin kanssa kaikkiaan 80 opetusvideota, jotka olivat ladattavissa hänen itangocafe.com -sivustolta. Aikoinaan ostin sieltä joitakin videoita, niiden joukossa Florencia Taccettin puolentoista tunnin kestoisen ohjelman Technique and Adornos for Followers.

Hyvin selkeän tekniikan omaava Taccetti käy videon alussa läpi etu- ja taka-ochojen sekä molinetten tekniikat. Loppupuoli videosta on omistettu seuraajan jalkakoristeluille, ja ne käydään läpi erikseen kävelyyn, ochoihin, molinetteen, calesitaan ja sandwich-paradaan sovellettuina. Kuten Taccetti itsekin toteaa, monet koristelut ovat hänen omia variaatioitaan. Video koostuu suurimmaksi osaksi sooloharjoitteista, mutta tarpeellisissa kohdissa hänen tanssiparinsa (Julio Mendez) toimii joko passiivisena ´tukirankana´, tai opetettavaa asia näytetään tanssien. YouTubessa on nähtävissä lyhyt videopätkä Taccettin ohjelmasta.

                                                             YouTuben videopätkä Taccettin kurssista. 

Kokonaisuudessaan video ei liene enää saatavissa. Danier Trennerin kotisivulla danieltrenner.com on itangocafe-linkki, mutta se ei toimi. Trenner sen sijaan tarjoaa alan tutkijoille mahdollisuuden tulla tutustumaan hänen laajaan kokoelmaansa studiolleen, joka sijaitsee Yhdysvalloissa,  Marylandin Northamptonissa. Taccetti puolestaa asuu ja opettaa nykyään Yhdysvaltojen Minneapoliksessa.


OLGA BESIO — Pintaa syvempää ymmärrystä

Tehdessään itangocafe.com -sivustolle videon, Olga Besio oli maailmankuulun Gustavo Naveiran pari, ja itsekin kokenut tanssija ja opettaja. Hänellä on taustassaan kouluttautumista myös filosofiaan, josta hänellä on yliopistotutkinto, sekä kuvataiteisiin, joista hänellä on kahdetkin opettajan pätevyydet. `Taide´-sana esiintyykin hänen videonsa otsikossa, joka on The Art and Technique of Adornment in Tango. Kautta koko videon hän korostaa luovuutta, painottaen kerta toisensa jälkeen, että liikkeet joita hän näyttää on tarkoitettu oppilaan inspiraatioksi, ei sellaisenaan kopioitavaksi.

Hän jakaa koristelutavat nopeisiin lisäliikkeisiin (sobrepasos), koputuksiin (taconeos), koskettelu & hyväilyliikkeisiin (lustradas), loittonemis/lähenemis-liikkeisiin, sekä yhdistelmäliikkeisiin. Näiden esittämisessä parina toimii Daniel Trenner, jonka liikehdintä ei ole kaikkein edustavinta, ja katsoja ehtiikin monta kertaa toivoa että Naveira olisi paikalla. YouTubessa on nähtävissä lyhyt videopätkä kurssista.

                                                            YouTuben videopätkä Besion kurssista. 

Olga Besio ei ole moneen vuoteen enää esiintynyt, mutta hän pitää edelleen tunteja ainakin koulussa Escuela Buenos Aires de Tango. Joitakin vuosia sitten Bloggaaja osallistui hänen tunnilleen Escuela Argentina de Tango:ssa, jonka täpötäysi sali kieli suuresta arvostuksesta. Vasta aivan lopuksi Besio antoi läsnäolijoille tanssillisen harjoitustehtävän. Tunnin koko muun ajan Besio pelkästään puhui (espanjaksi) — ja läsnäolijat kuuntelivat tarkkaavaisesti!

Myös tässä esitellyn opetusvideon ehkä suurin ja taatusti personallisin anti ovat Besion syvää luotaavat ajatukset tangosta yleensä ja koristeluista erityisesti. Hänen mielestään koristeluiden tulee ´syntyä kuin itsestään´ ja aina musiikin esille kutsumina. Tässä joitakin poimintoja hänen ajatuksistaan: "Adornments do not have only one recepy" — "Everything you think and feel during the dance is an adorno" — "Never forget that dance is a pleasure".


                                                            LOPUKSI

Parhaan opetuksen saa elävältä opettajalta, varsinkin yksityistunnilla, mutta tekniikkatreenejä voi jonkinlaisella menestyksellä myös opiskella videokurssien opastuksessa. Sopivan ohjelman valinta riippuu tanssijan ennakko-osaamisen tasosta.  

Viejille ehdottaisin lähtökohdaksi Gustavo Sabán DVD:tä, jossa on järjestelmällisesti etenevä treeniohjelma. Sitä täydentämään sopii Sebastian Archen opetus, jossa teknikoita tarkennetaan, ja myös selitetään miksi asiat tehdään tietyllä tavalla. Edistyneiden tasolle kurkottelevalle viejälle suosittelen Ivanin & Saran kurssia.

Carolina Bonaventuran kurssia voi pitää kaikkien seuraajien perusteoksena, tanssivuosista riippumatta. Maria Oliveran harjoitteista voi hakea lisäpotkua kun yleinen perustekniikka on jo hallussa, ja Ivanin & Saran opeista on itseään kehittävälle seuraajalle paljon ammennettavaa.