torstai 22. maaliskuuta 2018

OPPIMATERIAALI — Uusia milongakursseja


Vuonna 2017 Tangoblogi katsasti kuusi milongatanssin kaupallista opetusohjelmaa [linkki]. Niiden perusteena oli yleensä Baldosa tai Salida basica, ja lisänä eteneviä kävelykuviota. Kolmen opetusohjelman arvioitiin soveltuvan alkeis- tai alkeisjatkotason tanssijoille, muiden ollessa hieman vaativampia.

Hiljattain ilmestyi kaksi uutta milongakurssia, tekijöinä kaksi tangomeet.com–sivuston huipputason opettaja­pariskuntaa. Näiden kurssien kuvioaines poikkeaa aikaisemmista, ja niiden perustana on monasti vaivén. Tässä katsauksessa esitellään lisäksi vuoden 2018 Canary Islands Tango Festivaliin kuulunutta, Vito Muñosin ja Claudio Cardonan vetämän Milonga Intensive -seminaarin antia.


SEBASTIÁN & MARIANA – Helposta tosivaativaan

Sebastián Arcen ja Mariana Montesin videokurssissa on kolmetoista keskimäärin viidentoista minuutin pituista osiota. Kurssin kokonaispituudeksi tulee yli kolme tuntia — josta toki erinäisiä minuutteja kuluu Sebastiánin hassutteluihin.


Sebastián ja Marian vauhdikkaassa kuviossa

Kurssin kahdeksassa ensimmäisessä osiossa perusliikeenä on vaivén eli péndulo (aalto, heiluri). Tällaisessa kuviossa pari on kylki tanssisuuntaan ja astelee edestakasin (heiluri). Yleensä milongakursseilla opetetaan neljän askeleen versio, jossa viejän kaava on "eteen-viereen-taakse-viereen". Nopeaan musikkiin tanssitaessa tahdistus voi olla SSSS [S=slow], muutoin se on yleensä qqSS [q=quick].

 Tällä kurssilla ei kuitenkaan harrasteta neljän askeleen kuviota, vaan askelia/painonvaihtoja on kuusi tai peräti kahdeksan! Aluksi käytetään pelkästään hitaita askelia, mikä lienee aloittelijalle helpotus, mutta muille hieman puuduttavaa — varsinkin SSSSSSSS-peruskuvio!  Mutta kun hitaita askelia aletaan korvata nopeilla, alkaa tapahtua. Päädytään askellusrytmeihin kuten qqSqqSqqSqqS tai qqqqqqSqqSS, ja liikevalikoimaan ilmestyvät Traspié, Cunita, Chassé, Stutter, Americana ja Quebrada. Tässä vaiheessa aloittelija pudonnee kärryiltä, mutta moni kauemmin tanssinut pysynee mukana.

Kurssin viidessä viimeisessä osiossa tehdään pyöriviä kuvioita, ja kurssin taitovaatimus nousee edelleen. Sebastián toteaakin, että aines on "kind of difficult" ja soveltuu "for advanced dancers". Sebastián käyttää paikoitellen — ja myös neuvoo käyttämään —  sway-tyylistä vartalon kallistusta, joka yhdistettynä hänen pehmeään tanssityyliinsä tuottaa joissakin kuvioissa lähes eräänlaista  "milongavalssia". Tyylikästä sellaista, kuitenkin.


Sebstian selostamass kallistusta (tippiong)


Nämä opettajat jakavat kyllä runsaasti neuvoja, ja jokainen kuvio harjoitellaan pala kerrallaan, mutta katsojan on usein vaikea erottaa onko menossa esim. Chassé -askellus (askel-yhteen-askel) vai Traspié (sivulle-takaisin-yhteen). Opettajat eivät nimittäin missän vaiheessa mainitse askeltyyppien nimiä, ja Sebastiánin nopeissa askelissa käyttämä pehmeän "tassutteleva" askeltyyli vaikeuttaa asian havainnointia. Parhaan selvyyden askelten luonteesta saa monasti seuraamalla Marianan askellusta, joka on "selkeämpää".


SEBASTIÁN & ROXANA – Taitavaa leikittelyä

Vuoden 2005 maailmanmestari Sebastián Achaval ja nykypartnerinsa Roxana Suarez  esittelevät  leikittelevän sujuvalla tekniikallaan muutamia personallisia, pienessä tilassa tanssittavia kuvioita. Vaikka kurssin kesto on alle tunnin ja lopullisia kuvioita ei ole monta, tuntee saaneensa runsaan annoksen opetusta, niin selkeää ja pienimpiinkin yksityiskohtiin tarttuvaa opettajien esitys on.  Tarkka ohjeistus onkin tarpeen, sillä vaikka kuviot voivat näyttää yksinkertaisilta, niiden oikea suoritus — tyylikkäästä puhumattakaan — vaatii kehittynyttä kehonhallintaa.


Sebastian ja Roxana vauhdissa.


Tämäkin kurssi alkaa heiluriaskelluksella (Vaivén), mutta nyt perinteisellä neljän askeleen kaavalla. Ensin keskitytään erilaisiin rytmityksiin, joita videota tarkasti katsellen huomaa tanssittavan neljällä kaavalla, eli SSSS..., qqSS..., qqS... ja qqqq..., joskin viedeon tekstitys toteaa vain kolme. Varsinainen hauskuus alkaa, kun tälle perustalle rakennetaan veikeä kuvio, jossa viejä ja seuraaja tekevät heiluriaskellusta vastakkaisiin suuntiin.  

Kursin seuraavan kuvion runkona on ns. milongueroneliö (Baldosa box), eli neliömutoinen kuvio, jossa viejä astuu taakse-sivulle-yhteen-eteen-sivulle-yhteen. Opettajat kehittelevät kuviota lisäämällä ensin seuraajalle taka-ochoaskelluksen viejän vasemmalle puolelle. Kun kuvioon vielä lisätään ns. reisi-sacada (Sacada de la pierna), seuraajan etu-boleot ja 180 asteen pyörähdys, tuloksena on kuvio, josta tuli allekirjoittaneen suosikki. 

Kurssiin kuuluu vielä kaksi omanlaisensa kuviota. Toinen perustuu keinuaskeliin (Cunita) eteenpäin ja taaksepäin. Peruskuvio on varsin yksinkertainen, mutta kun siihen lisätään vastakaista askellusta ja seuraajan boleopyörähdys, päädytään varsin veikeään lopputulokseen. Viimeisellä osavideolla treenataan Sebastiánin vanhalta  milonguerolta oppimaa, näppärästi paikallaan pyörivää Giroa.


VITO & CLAUDIO   Jatkuvaa sarjatulta

Canary Islands Tango Festivalin vuoden 2018 tapahtuma pursui kuuluisia opettajia ja mielenkiintoisia aiheita. Monien takavuosien tapahtumien yliannos-syndroomasta viisastuneina keskityimme kuitenkin vain yhteen aiheeseen; tällä kertaa milongatanssiin. Vauhdikkaasta ja improvisoivasta tanssityylistään  kuuluisat Vito Muñoz ja Claudio Cardona pitivät tästä aiheesta yhteensä kuusituntisen seminaarisarjan.

Milongahan on laji, jota kukin Maestro tanssii omalla tyylillään, jotka vaihtelevat keskenään enemmän kuin samojen henkilöiden tangotanssit.  Buenos Airesin opettajien ryhmä- ja yksityistunneilta tuttuja olivat entuudestaan Demian Garcian sekä Gustavo Sabán ja Maria Oliveran tyylit. YouTuben videoista saattoi päätellä, että Viton ja Claudion tanssi poikkesi näistä, sisältäen erityisen paljon ´höntsäilyä'  ja kaikenlaista hassuttelua. 

Joilllakin YouTuben videoilla heidän kuviosarjatulensa oli vaikuttanut jopa hieman kaoottiselta, mutta kurssilla heidän opetuksensa oli kyllä erittäin jäsentynyt, ja sisälsi monia arvokkaita neuvoja. Näistä pysyvimmin mieleeni jäänyt oli kehotus tehdä tanssita mahdollisimman kevyttä ja rauhallisen tuntuista, silloinkin kun musiikki itse asiassa on varsin nopearytminen. Ei siis raskaasti lattiaan osuvalla askeleella, ei koukku­polvisesti eikä pitkin askelin, vaan kohoryhtisesti ja tarpeeksi pienin askelin. Mieleeni tuli hyvänä vertauksena sama ero kuin on polkkaa raskaasti ryskyen tanssivan tavispolkkaajan (kuten meikäläinen) ja lähes liitelemällä etenevän huippupolkkaajan välillä!


Vito ja Claudio esittämässä kurssille.


Keveän askelluksensa turvin opettajat käyttivät omassa tanssissaan jatkuvasti ns. traspié-ajoitusta, eli nop-nop askelia. Myöskään kurssin harjoitteissa ei missään vaiheessa käytetty ns. liso-rytmitystä, joka olisi ollut pelkästään pääiskuille astumista. Ainoa poikkeus oli seuraajaan pääiskuille astumat taka-ochot (joihin kylläkin paikoitellen lisättiin heikolle iskulle koristelu), joiden aikana viejä astui pelkästään nopeita askelia; seuraajan tehdessä SS, viejä siis askelsi qqqq. Yleisimmin kuviot harjoiteltiin jatkuvassa joko qqSqqS tai SqqSqq -rytmissä, silloinkin kun musiikkina oli varsin nopeatahtinen milonga. 
Kuivioiden perustana tehtiin joko etenevä Traspié-askellus (sivupaino-takaisin-askel) tai muunnettu Chassé-askellus (askel-askel-yhteen). Tämä ei sinänsä olisi ollut erikoista, mutta Viton ja Claudion ohjauksessa askellus tehtiin ensin viistosti etenevänä ja lopulta linjalla edestakaisena; tällöin askellusta tiivistämällä saatiin lopputulokseksi paikallaan pyörähdys. Yhtenä omana harjoiteenaan oli vielä suoraan eteenpäin kävelyn nop-nop-hidas -askellus, jonka vientitekniikkaa tarkasteltiin.


LOPUKSI

Mitä enemmän milongatanssiin paneutuu, sitä kiehtovammaksi, mutta myös monella tapaa vaativaksi se osoittautuu. Milongamusiikki voi sisältää ainakin 3-4 erilaista rytmilajia, joihin tanssi tulisi sovittaa, ja  siihen vaaditaan jo paljon kokemusta. Edellä esitellyn kolmen opettajaparin milongatanssia voi tutkailla vaikkapa seuraavilta videoilta, joissa kaikissa soi kappale No hay tierra como la mia.

Sebastián & Mariana vuonna 2012 Tango Frostbitessa [linkki] 
Sebastián & Roxana vuonna 2015 Moskovassa [linkki] 
Vito & Claudio vuonna 2014 Valenciassa [linkki] 


Kannatta muistaa että tilavalla, tyhjällä parketilla tehty esitys ei useinkaan edusta sitä tanssia, jonka voi suorittaa kun paikalla on muitakin tanssipareja — ruuhkasta puhumattakaan.  Viton & Claudion hulvaton meno perustuu lisäksi varsin avoimeen tanssiotteeseen, mikä ei vastaa argentiinalaisia traditioita.