maanantai 2. joulukuuta 2013

BUENOS AIRES 1/3 - Kaupunki

                                                                                                                                  (ba1)
Käynti Buenos Airesissa voi olla tangon harrastajalle kuin muslimin pyhinvalellus Mekkaan, mutta ilman esivalmisteluja ensikäynti voi myös olla hämmentävä kokemus. 

Tangokurssien, yksityistuntien ja milongojen tarjonta on ylitsepursuava – mutta kaikki on ripoteltu hajalleen, pitkin jättikaupunkia, ja tasoissa on eroja.

Neljän oman, 1-2 kuukautta kestäneen reissun pohjalta voin antaa paikallisista tango-asioista joitakin käytännön vinkkejä. Aloittakaamme kuitenkin matkan suunnittelusta!


KOSKA MATKUSTAA?
Sään puolesta kevät, noin lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin, on paras vierailuaika. Päivälämpö on yleisimmin 20-25 astetta, mutta voi laskea 15 asteeseen tai nousta 30 asteeseen, joten monipuolinen vaatevalikoima on tarpeen. Keväällä Buenos Aires on myös aidoimin  ”argentiinalainen”. Kesäkuun puolessa välissä alkaa koulujen (ja työpaikkojen) kesäloma. Lämpötila nousee 30-35 asteen tienoille, paikalliset poistuvat kaupungista, ja tilalle vyöryvät turistit!

ESIVALMISTELUJA
Argentiinaan ei Suomesta tarvita viisumia, mutta passisi voimassalon on yllettävä 3 kuukautta yli Argentiinan oleskeluaikasi.  Yhtäjaksoisen maassa oleskelun yläraja on 3 kuukautta. Tämä rajoitus on kuitenkin helposti kierrettävissä päivävierailulla naapurimaahan Uruguaihin. Ota passin kuvasivusta valmiiksi (useampi) valokopio varmistukseksi ja mukana kuljetettavaksi  ̶  itse passin paikka on tallelokerossa.
Ennen matkaa kannattaa tutustua Suomen Argentiinalähetystön kotisivuun http://www.finlandia.org.ar.
Ajankohtaiset paikallisuutiset voi tarkistaa englanninkielisestä nettilehti http://www.buenosairesherald.com/ ja monipuolista säätietoa saa osoitteesta http://met-ba.blogspot.com.ar/.  Internetin ja kännykköiden kartta- ym apuohjemia on hyvä etukäteen tutkia ja ladata. Android-tabletissani olen käyttänyt bussireittiohjelmaa mobile.omnilineas.com/argentina/buenos-aires/city-bus, ja interaktiivista kaupunkikarttaa mapa.buenosaires.gob.ar.
Myös painetuista kaupunkioppaista on edelleen paljon iloa. Tarvitaan sekä detaljitietoa tarjoava, varsinainen opas että taskuun mahtuva ”muistilista”-tyyppinen apuri. Kuvassa omat suosikkini

Huomaa pienemmän kirjan mainio taskukartta


LENNOT
Netin tarjouksia ahkerasti seuraava voi halvimmillaan löytää edestakaisen lentolipun noin 500 eurolla, mutta silloin on varauduttava pariin, kolmeen koneenvaihtoon ja pitkäksi venyvään matkaan. Normaalihintainen lippu maksaa noin 1000 €, jos sen varaa oikealla hintahetkellä, eli 4-6 kuukautta etukäteen. Henkilökohtainen suosikkiyhdistemäni (Finnair/Air France) on ollut iltapäivälento Pariisiin + yölento Buenokseen; perillä kahdeksalta aamulla.

MISSÄ ASUA?
Vaihtoehtoja ovat tangohotelli, tavallinen hotelli tai yksityisasunto. Ensimmäisellä matkalla asuimme kumppanini kanssa eräässä kaupungin kymmenkunnasta tangohotellista, Caseron Porteñossa. Tangohotelli on ylivoimaisesti helpoin (mutta myös kallein) vaihtoehto ensikertalaiselle, sillä hintaan kuuluu päivittäinen ryhmäopetus talon omassa tanssisalissa, jossa muina aikoina voi vapaasti harjoitella. Tangohotellissa tutustuu muihin tangon harrastajiin, joilta saa arvokkaita vinkkejä hyvistä opettajista ja tanssipaikoista, ym tarpeellista tietoa.
Selvästi halvempi, uusintakävijälle suositeltava vaihtoehto on vuokrata oma asunto, joista on netissä runsas tarjonta. Erityisen edulliseksi tulee isommalla porukalla tehty, suurehkon asunnon vuokraaminen. Kun ennestään tuntee kaupungin ja tanssipaikkojen sijainnit, osaa valita asunnon sopivalta alueelta.

                                                                       
Tangohotelli Caseron Porteñon kodikas sisäpiha

RAHA
Visa ja Master Card luottokorteilla voi maksaa useimmissa kaupoissa ja nostaa rahaa pankkiautomaateista. Tämä tulee kuitenkin paljon kalliimmaksi kuin mukana tuodun valuutan (euro tai US dollari) vaihtaminen pesoksi ns. epäviralliseen kurssiin. Joulukuussa 2013 vastasi 100 euroa virallisesti noin 700 pesoa, mutta epävirallisissa (täysin avoimesti toimivissa) rahanvaihtopaikoissa 100 eurolla sai noin 1100 pesoa.

HINTATASO
”Huonollakin” kurssilla hankitulla paikallisrahalla eläen hintataso on yleisesti ottaen Suomea alhaisempi, joskaan ei enää yhtä edullinen kuin vielä 3-4 vuotta sitten. Pitkäkin taksireissu maksoi aikoinaan parikymmentä pesoa, nyt 40-50. Bussilla matkustaa keskustassa puolellatoista pesolla. Maanalaisen kertalippu, joka oli aikanaa alle peson on nyt yli kolme pesoa, mutta onhan se vielä erittäin halpaa! Viinipullon normihinta on 50 peson luokkaa, ja paikallisravintolan ruoka-annos samaa luokkaa.

TURVALLISUUS
Argentiinalaisten mielikuva Suomesta on, että meillä on aina lunta ja pakkasta, ja että jääkarhut kulkevat kaduilla. Vastaavasti Suomalaisten mielikuva Buenos Airesista on, että täällä on henki ja omaisuus joka hetki suuressa vaarassa. Molemma mielikuvat ovat saman verran pielessä.
Turvallisuuden aste riippuu paljoti siitä, missä päin kaupunkia liikkuu ja milloin. Laajasti ottaen keskisen Buenos Airesin voi jakaa kolmeen vyöhykkeeseen, jotka vielä jakautuvat hieman erilaisiin kaupunginosiin (barrios). Runsaspuistoinen pohjoinen vyöhyke on parhaiten toimeentulevien aluetta. Siihen kuuluvat mm. turistien suosima, vilkkaan yöelämän Palermo ja rauhallisempi, ”turistivapaa” Recoleta, missä meidän käyttämämme asuntomme on. Näillä aluilla liikkuminen on erittäin turvallista.
                                                                       
Näkymä kotikadultamme Barrio Recoletassa
   
Keskustan vyöhykkeseen kuuluvat mm. pilvenpiirtäjien bisnesalue Microcentro ja sen valtava
Avenida de 9 Julio puistokatu, parlamentti- ja muita hallintorakennuksia, sekä kaupungin ”turistein” kaupungiosa San Telmo. Viimeksi mainitussa liikkuminen on turvallista - paitsi väentungoksissa toimivien taskuvarkaiden suhteen - mutta Microcentrossa ei ole asiallista liikkua yksin yöpimeällä, jos ei halua altistua rikollisille.
                                                                                   
Avenida 9 Julio Microcentron kaupunginosassa
                                                             

Eteläisellä vyöhykkeellä elintaso on alhaisin, talot ja kadut rappeutuneimmat, eikä siellä kannata liikuskella yksin yöllä. Eritysen huonomaineinen on entinen satamatyöläisten asuinalue La Boca, jonka keskeisissä korttelissa ei suositella liikkumista päivälläkään.

TANGOKURSSIT JA MILONGAT
No niin! Olemme siis saapuneet Buenos Airesiin säiden puolesta mukavaan aikaan, majoittautuneet tangohotelliin tai yksityisasuntoon, vaihtaneet euroja hyvällä vaihtokurssilla, käyneet tutustumassa kaupunkiin - vältellen turistitungoksia ja huonomaineisia kaupungialueita -  ja syöneet edullisesti kodikkaassa paikallisravintolassa. Nyt siis suunnittelemaan tangotunneilla käyntejä ja milongatansseihin suuntaamista. . .