lauantai 7. joulukuuta 2013

BUENOS AIRES 2/3 – Tangokurssit


Buenos Airesissa tango-opetuksen tarjonta on ylitsepursuava. Ennen sukeltamista tarjonnan runsauteen on hyvä määritellä itselleen, mitä asoita on ensisijaisesti hakemassa, mitä ehkä vasta toissijaisesti.
Argentiinalaisen tangotanssin ydinasiat ovat syliote (Abrazo), vartalonkannatus (Postura) ja tangokävely (Caminada). Olisiko niitä hiotava? Argentiinan tanssilattioilla arvostetaan myös täsmällistä mutta hienovaraista vientiä (Marca), sujuvaa seuraamista (Seguir) ja tanssin sulavaa etenemistä (Cadencia). Pitäisikö niiden harjoittamiseen panostaa? Mutta jos edellämainitut asiat ovat jo hyvällä tolalla, voi päätavoitteeksi valita uusien kuvioiden oppimisen.
On myös hyvä etukäteen miettiä mitä tanssilajia tai lajeja käy harjoittelemassa. Panostaako perustangoon (Tango Salon) vai kiinnostaisiko Tango Milonguero. Ehkä Milongatunnit olisivat paikallaan, tai harjoittelisiko tangon esimuotoa Canyengea? Valssitunteja on tarjolla varsin niukasti, lähinnä nimikkeellä ”Tango y Vals”. Käytännössä se tarkoittaa Giros & Contragiros-pyörähdysten treeniä.
Ok, tavoitteet on siis mietitty  ̶  mutta mistä lähteä hakemaan oppia? Tangohotellissa asia järjestyy itsestäänkin. Muutoin vaihtoehtoja ovat tangokoulut, milongatilaisuuksia edeltävät ryhmätunnit sekä yksityistunnit. Seuraavassa niistä lyhyet luonnehdinnat, ryyditettynä omakohtaisilla kokemuksilla.

TASOLUOKITUS
Opetustilaisuuksien vaikeusasteen määrittelyssä käytetään yleisesti kolmea tasoa. P = principantes (aloittelijat), I = intermedios (keskitaso) ja A = avanzados (edistyneet). Käytännössä jako on laveampi, sillä yleisin tasoilmoitus on ”I-A”, eli intermedios ja avanzados. Toiseksi yleisin määrite on ”todos niveles”, eli ”kaikki tasot”. Joskus tasomäärityksenä on pelkkä ”principantes”. Jos tasoksi ilmoitetaan pelkkä ”avanzados”, tunnille ei kannata menä puolinaisin eväin.

TANGOHOTELLIEN OPETUS
Tangohotellit tarjoavat yleensä päivittäin ilmaisen ryhmätunnin, eri päivinä eri opettajan toimesta. Tämä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua eri opettajien opetukseen. Jos löytyy suosikkiopettaja, on hänen kanssaan helppo sopia yksityistunneista.
Tangohotellien ryhmätunneille osallistujien taso vaihtelee aloittelijoista keskitasoisiin.Näiltä tunneilta löytyy valitettavasti myös kaupungin suurimmat sählärit, partaveitsiksi itsensä kuvittelivia eurooppalaisturisteja. Muistelemme vielä kauhunsekaisella huvittuneisuudella Caseron Porteñon itävaltaisporukkaa, joiden holtittomia potkuja yritimme tanssitunneilla parhaamme mukaan väistellä.

ESCUELA ARGENTINA DE TANGO
Kaupungilla tomivista tangokouluista opetusanti on täällä ylivoimaisesti suurin. Maanantaista perjataihin pyörii kahdessa salissa opetus tauotta aamuvarhaisesta iltakymmeneen! Puolitoista tuntia kestäviä opetusjaksoja vetää monikymmenpäinen toinen toistaan tunnetumpien opettajien joukko. Laajaan tuntivalikoimaan voi tutustua nettiosoitteessa http://www.eatango.org/
Koulu sijaitsee keskikaupungilla hieman erikoisessa paikassa, luksusostoskeskuksen yhteydessä toimivan kulttuurikeskuksen tiloissa. Tuntihinta oli vuoden 2013 lopussa 70 pesoa. Viikonloppuisin on 3 tuntia kestäviä opetuksia (Seminarios intensivos), joiden hinta on kaksinkertainen.
Itse bongasimme tänä vuonna seuraavia aiheita (suluissa opettajat): Tango Canyenge (Martha Antón & El Gallego Manolo); Tango Salón de 1950 (Martha & Manolo); Tango Salón Milonguero (Jorge Firpo); Vals (Firpo); Giros, Enrosques, Sacadas (Nora Robles & Pedro Calveyra); Enrosques, Sacadas, Giros para Hombres y Mujeres (Eduardo Villegas).
                                                             
                                                   
Vas = Bloggari, Oik = Martha ja Manolo (81 v) opettamassa

ESQUELA DNI TANGO
Tangokoulu DNI sijaitsee Almagron kaupunginosassa. Sen opetustarjonta lienee kaupungin toiseksi monipuolisin. Sen hyvinä pidettyjen opettajien joukossa ovat myös olleet nykyään Suomessa toimivat Carina Quiroga ja Arttu Artkoski. Koulu on erityisesti nuorten tanssijoiden suosiossa. Muilta kuulemiemme arvioiden mukaan se on(kin) kallellaan Tango Nuevoon päin, ja olemme kuulleet mainintoja omintakeisen perusasennon käytöstä. Itsellämme ei ole kokemusta DNI:n tunneista, mutta joka matkalla pidämme huolen siitä, että vierailemme koulun yhteydessä toimivassa, mainiossa kenkä- ja vaate-kaupassa ja juomme kupposet koulun viihtyisässä kahvilassa. Kiinnostuneet voivat tutustua koulun tarjontaan osoitteessa http://dni-tango.com/?lang=en

MUITA TANGOKOULUJA
Buenos Airesisa on epälukuinen määrä muita tangokouluja nimikkeillä  ”Escuela”, ”Estudio” tai komeasti ”Academia”. Useimmissa niistä on pari-kolme opetustuntia päivässä, ja opettajia on muutama. Tutustuimme tällä matkalla Escuela de Tango Buenos Aires -kouluun, jossa osallistuimme sarjaan ryhmätunteja nimikkeellä Tango Musicality (Néstor Pellicciaro). Kerrasta riippuen paikalla oli 2-6 tanssiparia.
Joillakin kuuluisuutta saavuttaneilla tanssijoilla on nimensä mukainen tangokoulu, kuten Academia de Ana María Schapira, Academia de Susana Miller, Academia Roberto Herrera, Tango-Escuela Carlos Copello, Estudio Nora Schvartz Tango tai Estudio Mora Godoy. Viimeksimainittuun studioon tutustuimme tänä vuonna Horacio Godoyn yksityistunneilla.
Tanssikouluiksi ovat ryhmätuntinsa nimenneet myös jotkin tangohotellit (Academia de Tango Dandi), tanssipaikat (Academia de Tango El Beso, La Escuela de Tango y Milonga de Viruta) ja jopa tanssikenkäliikkeet (Escuela de Tango Darcos). Kaupungilla törmää myös ilmaisia ryhmätunteja tarjoaviin työväenopisto-tyyppisiin järjestöihin (esim. Fundación Tango Argentino) ja kulttuuri-keskuksiin (esim. Centro Cultural Tango Danza).

Joissakin tangokouluissa opetetaan muitakin Argentiinalaisten harrastamia tansseja, joita ovat kansantanssin asemassa olevien Chacareran ja Zamban lisäksi lattaritanssi Cumbia - sekä Rock-and-Roll! Luonnollisesti on mahdollista ottaa tunteja  myös Show-tangossa (Tango Escenario), jos sellaista haluaa harrastaa.

OPETUS  MILONGAPAIKOISSA
Iltamilongoja edeltää säännöllisesti yksi tai kaksi opetustuntia. Tyypillisessä tapauksessa aikaisempi tunti alkaa kello 20:00, myöhempi kello 21:30 ja itse milonga kello 23:00 – siis aika väsyttävä aikataulu. Iltapäiväaikoja kaipaavan tanssijan varmin tikki on mennä kaupungin historiallisimpaan tanssipaikkaan, Confiteria Idealiin, joka sijaisee lähellä kaupungin keskipistettä El Obeliscoa. Siellä on kuutena päivänä viikossa iltapäivämilonga ja siihen liittyen tasokkaiden opettajien pitämät ryhmätunnit. Molemmat sopivat erinomaisesti vähemmänkin tanssineille, sillä milongan alussa lattialla on usein runsaasti tilaa, ja opetus tapahtuu rinnakkaisissa tasoryhmissä. Toinen erityismaininnan ansaitseva, erityisesti nuorten tanssijoiden suosima kurssipaikka on edellä mainittu La Viruta, jonka alkuillan kurssitunnit alkavat puoli seitsemän aikoihin.
Ensimmäisenä vuotena osallistuimme kerran Confiteria Idealissa iltapäiväopetukseen. Tänä vuonna osallistuimme milongapaikkojen ryhmäopetus-sarjoihin Salon Canningissa (Gustavo & Maria, Tango Salon) , Plaza Bohemiassa (Gustavo & Maria, Milonga) ja Unione e Benevolenzassa (Lucas Di Giorgio, Musicalidad).

                                                             
Yläkuva: Obelisco. Alakuva: Confiteria Ideal

YKSITYISTUNNIT
Kuten Suomessa, myös Buenos Airesissa ryhmätuntiin osallistuja ehtii saada vain niukasti henkilökohtaista ohjausta; lähinnä huomautuksia pahimmista virheistä. Buenoksessa on mitä parhaimmat mahdollisuudet oman tanssitaidon kehittämiseen ottamalla yksityistunteja – jos budjetissa on varaa. Kuuluisien opettajien tuntihinta (60 min) on tyypillisesti ”cien dollares” eri sata US taalaa, mikä vastaa pyöreästi 80 euroa. Yhdeltä opettajalta saa usein irti pääasialliset eväät noin kolmella käynnillä. Parhaiten natsaavasta opettajasta kannattaa pitää kiinni pidempään. On hyvä ajatella häntä  ”pääopettajanaan”, jonka oppeja käyttää vertailupisteenä muilta opettajilta tuleville ohjeille – jotka monesti lyövät toisiaan korvalle. Tälläkin reissulla olemme ehtineet tanssialoituksen (Salida) sivuaskeleesta (Apertura) kuulla kolmelta opettajalta – siis kultakin - tyrmäävän lausunnon kahden toisen opettamista tekniikoista!
Oman pääopettajamme löysimme ensimatkallamme Caseron Porteñon ryhmätunneilta. Itse asiassa tykästyimme kahteen opettajaan, Nicolas Schelliin ja Danielle Charonnetiin. Nicolas on huiputanssija, joka sittemmin (2012 ja 2013) on kahdesti sijoittunut hopealle vuosittain järjestettävissä tangon MM-kisoissa (Estraditango-luokassa). Danielle eli ”Dani” on puolestaan huippuopettaja, jonka taustaopinnot ovat monipuoliset, ja jonka ajatukset myötäävät kuuluisaa Gustavo Naveiraa, jonka assistenttina hän mm. on toiminut.
Ensimatkalla ehdimme ottaa Danilta vain muutaman tunnin, mutta myöhemmin olemme joka kerta ottaneet häneltä kymmenisen opetuskertaa á 90-120 min  ̶  onneksi tuttuuden perusteella budjetillemme ystävälliseen asevelihintaan. Danin tunneilla kuviot eivät ole itsetarkoitus, vaan väline tangotanssimisen perusasioiden (kts. blogin alkuteksti) harjoittamiseen.
Enemmän kuvioihin keskittyvää yksityisopetusta otimme vuonna 2012 Jorge Firpolta (Tango Milonguero) sekä Gustavo Sabálta & Maria Oliveralta (Tango Salón). Ja mielenkiinnosta tangon historiaan kävimme silloin myös kertakäynnillä Elsamaria & Hector Mayoralilla. He kuuluivat 1980-luvulla Amerikoissa ja Euroopassa tangohuuman nostattaneen tangoproduktioon ”Tango Argentino” tanssijoihin. Tämän vuoden yksityisopettajiamme ovat olleet Horacio Godoy (Tango Salón) sekä Lucas Di Giorgio (Paridynamiikka).

HARJOITTELU
Kotiharjoitelua ajatellen hyvä lattia asuinkämpässä on plussaa. Milongaruuhkassa tanssimisen harjoittelu kannattaa tehdä pienessä tilassa. Sellaisena asunnossamme on toiminut pikkuruinen eteisemme.
Harjoitus-studioita on vuokralla eri puolilla kaupunkia, erityisesti General Perón ja Junin katujen ristyesalueen tuntumassa. Vuonna 2011 meillä oli siellä sijaitsevaan studion päivittäinen varaus, joskin bussimatka Recolesta, kävelyosuuksinen ja odotuksineen, veikin tunnin suuntaansa! Vuonna 2012 hoksasimme asunnolta 15 minuutin kävelymatkan pästä Recoleta Tango Garden studion, josta on tullut meille vakiotreenipaikka.

Kotitreeni-eteinen / Tango Garden Recoleta / Bloggari tanssittaa opettajaa (Danielle Charonet)

Práctica-tilaisuuksista on paikallisissa tangolehdissä mainintoja, mutta nimikettä näytettän lähinnä käyttettävän nuorien tanssijoiden suosimista milongoista, ilmeisesti ilmentämään, että ”ilmakuviot” (korkeat Boleot, Ganchot ym) ovat sallittuja. Muissa milongoissa nämä ovat perinteisten milongasääntöjen (Codigos) vastaisia. Kävimme tänä vuonna yhdessä nuorten tanssijoiden suosimassa prácticassa La Cathedralissa. Noin puolet naisista tanssi korottomissa kengissä ja valtaosalla miehistä oli jalassan tennistossut. Tanssi ei ollut varsinaista Tango nuevoa, mutta ei myöskään tiukinta Tango salonia, ja jonkin verran näkyi Boleoita. Tapaamamme, tanssia harrastavan paikallisen kenkäsuunnittelijan mukaan suosittuja práctica-tanssiaisia ovat myös Practica8, De Querusa ja Zum.

Kenkäsuunnittelija Eugenia Balbuenan kotimyymälässä

Varsinaiset milongat ovatkin sitten tanssin sujumisen lopullinen testipaikka.