torstai 12. joulukuuta 2013

BUENOS AIRES 3/3 – Milongat


Buenos Airesissa on joka viikonpäivänä toistakymmentä, jopa parikymmentä milongaa eri puolilla kapunkia, joten valinnanvaraa on. Tanssipaikkoja lienee lähemmäs puolensadassa osoitteessa. Useimmisa järkestetään milonga vain 1-2 kertaa viikossa, mutta toisissa useammin, jopa viidesti.
Milongatarjontaan perehtyminen on eräänlaista salapoliisityötä, sillä on hallittava kaksi ristiin menevää asiaa: toisaalta tanssipaikkojen nimet ja osoitteet, toisaalta niissä pidettävien milongien nimet! Asiaa ei helpota pelikentän jatkuva muutos. Jotkin milongat vaihtava paikkaa, uusia yrittäjiä ilmestyy, ja vanhoja poistuu.

Tässä blogipostauksessa keskitytään haravoimaan Buenos Airesin milongatarjontaa. Milonga-etikettiin yms käyttäytymisvinkkeihin ei tässä puututa. 

TANSSIPAIKAT vs. MILONGAT
Tanssipaikan osoite on milonguerolle vain tekninen tieto, oleellista on milongan nimi, joka on sen järjestäjän ”tavaramerkki”. Ja tietyn niminen milonga voi löytyä eri osoitteista eri viikonpäivänä. Suosittu ”Yira yira” milonga (järjestäjinä Daniel Blanco & Ana Bocutti) on tiistaisin Unione e Benevolenzan tiloissa, mutta perjantaisin La Nacional nimisessä paikassa! Sekaannuksen lisäämiseksi viimeksimainitussa paikassa onkin maanataisin miloga ”El Maipú” (Lucy Alberto & Daniel Rodriguez), ja ensiksi mainitussa osoittessa keskiviikkosin ”La Piccola Milonga” (Diana Roffe)!

Club Gricel nimisessä paikassa on lauantaisin ja sunnununtaisin milonga nimeltään – aivan oikein! – ”Milonga Club Gricel”, mutta maanantaisin on ”Lunes de Tango” (Patricio & Adriana), tiistaisin ”La Yumba de Dorita”, keskiviikkoisin ”Miércoles de Gricel (Silvina Chidichimo & Bibiana Ahmad), torstaisin ”Milonga de Cachila” (Juan Lencina & Daniel Rezk) ja perjantaisin ”La Traditional de los Viernas” (Alicia Paladini, Carlos Atadia & Alberto Cañas).

Tässä sekamelskassa suunnistamista auttavat onneksi milongalistauksia sisältävät tangojulkaisut. Ehdoton perusteos on kolmen kuukauden välein ilmestyvä, satasivuinen B. A. Tango -luettelo, jota täydentävät kuukausittain julkaistavat tangolehdet. Näissä on myös mielenkiitoisia yleis­artik­k­leita, osa englannin kielellä. Useimpia tangolehtiä voi lukea netissä, ja B. A. Tangon ilmaisen pdf-version tilaajaksi voi ilmoittautua osoitteessa abatango@gmail.com

.                                                                 
Paikallisia tangojulkaisuja
                                                            
MILONGAN MONET KASVOT
Jokaisessa milongassa on omanlaisensa yleisö, tunnelma ja tanssitaso, eikä näistä ota selvää kuin omalla vierailulla. Missä määrin on nuoria/iäkkäämpiä, paikallisia/turisteja, keskinkertaisia/taitavia tanssijoita? Minkä tyyppistä musiikkia soitetaan: klassikoita/uudempaakin/peräti nuevoa? Tai ehkä ”todos ritmos”, eli myös Chacareraa, Cumbiaa ja Rokkia?  Onko elävää orkesteria?  
Useimmissa milongoissa on varsin rento pukeutumiskoodi, varsinkin miehillä, mutta joissakin perinteisissä milongoissa on  pukeutumiskoodi myös miehille. Tanssikenkiä valitessa voi olla hyvä tietää, onko menossa paikkan, jossa on parkettinen (useimmat paikat) vai kivinen lattia (esim. Confiteria Ideal, Nuevo Salon de Argentina ja La Glorieta), ja laminaattilattioitakin löytyy, jopa muuten hyvistä paikoista (esim. Obelisco Tango).
Tungosta on joka paikassa, mutta siinäkin on aste-eroja, ja tietyt milonga ovat ”kuulusia” sillipurkki­tungoksesta (esim. El Beson milongat).

                     
"Hyvin vielä mahtuu" -tilanne Canningin tanssilattialla

Milonguerolla on hallussaan kaikki tarpeellinen taustatieto, kun hän valitsee illan tanssipaikan, mutta miten noviisi voi näitä asioita tietää?  Luonnehdintoja löytyy joistakin nettisaiteissa, esimerkiksi  http://www.gringoinbuenosaires.com/buenos-aires-tango-milonga-guide/, ja joissakin opaskirjoissa.


Näistä löytyy milongaan menijälle monia vinkkejäSeuraavassa jaan, omien kokemusten plus muualta hankittujen mielipiteiden avulla, milongat kuuteen päätyyppiin. Yksikertaisuuden ja selkeyden vuoksi listataan tanssipaikkojen nimet ja milongojen nimiä mainitaan vain suluissa.

TURISMO eli MONENLAISTA VÄKEÄ
Confiteria Ideal on Buenos Airesin ydinkeskustassa sata vuotta toiminut loistokahvila, jonka yläkerroksessa on komea tanssisali, jossa järjestetään viitenä päivänä viikossa iltapäivämilonga ja lisäksi lauantaisin myöhäismilonga. Koska paikan tuntevat ”kaikki”, se vetää puoleensa runsaasti tangoturisteja, ja nämä puolestaan hyviä paikallisia tanssittajia (sieviä neitoja tanssittamaan), ynnä muita paikallisia tanssijoita. La Viruta on erityisesti nuoremman polven tanssijoiden, niin turistien kuin paikallisten, suosima ”yleistanssipaikka”.
CONFITERIA IDEAL – Suipacha 384
LA VIRUTA – Armenia 1366

PORTEÑO eli  PAIKALLISTEN HIPAT
Perinteistä tunnelmaa huokuvia “kortteli-milongoja” löytyy alla olevista osoitteista. Niiden tanssiyleisö on perusrakenteeltaan iäkästä, ja meno voi muistuttaa vanhainkodin hippoja, mutta tunnelma on erittäin välitön ja vapautunut. Kaikki tuntuvat tuntevan toisensa, ja poski­suukkoja jaetaan vasemmalle ja oikealle. Illan ohjelmaan kuuluu isännän rento puheenvuoro sekä arpajaiset, ja paikallaolijan mahdollinen syntymäpäivä huomioidaan näkyvästi. Alle nelikymp­pisestä viejästä voi tuntua että hän tanssittaa äitiään, mutta yli viisikymppisellä on tilaisuus tuntea itsensä muiden viejien rinnalla nuoreksi. Nuorehkojakin naisia hakeutuu näihin milongoihin, sillä moni vanha herra on varsin hyvä tanssittaja. Jokaisen pitäisi käydä ainakin kerran kokemassa paikallis­milongan ilmapiiriä!
CASA DE GALICIA  (Nuevo Chiqué) – San José 224
CENTRO MONTAÑES – Jorge Newbery 2818
CENTRO RÉGION LEONESA (Milonga de Los Consagrados) – Humberto Primo 1462
NUEVO SALÓN DE ARGENTINA  (El Arranque) – Bmé Mitre 1759
PLAZA BOHEMIA (Lujos)  – A. Alsina 2540
LO DE CELIA – Humberto Primo 1783

MILONGUERO eli HIDALGOT PARKETILLA
Buenos Airesin tanssilattioilla tapaa kolmenlaista huipputanssijaa. Melko kaukana keskustasta sijaiseva  Sunderland Club oli syntysija klassiselle Tango Salon-tyylille, johon kuuluu elegantti tanssiasento ja kaunis kävely. Vielä viime vuosikymmenellä oli paikalla useita 1940-50 luvulla tanssinsa aloittaneita, tämän tyylin konkareita. Nyt heitä on enää jokunen, mutta paikan korkeatasoisuus on edelleen legendaarinen. Canningissa, joka sijaitsee keskemmällä kaupunkia, tanssitaan myös tyylikkäästi, ja El Besoa  pidetään Tango milonguerotyylin osaajien lempi­paikkana.
SUNDERLAND CLUB – Lugones 3161
CANNING (A Puro Tango)  –  Av R. Scalabrini Ortiz 1331
EL BESO – Riobamba 416
OBELISCO TANGO  – Av Entre Rios 1056
UNIONE E BENEVOLENZA (Yira Yira) – Perón 1372

NUEVO eli TENNISTOSSUISSA KIKKAKOLMOSIA
Nuevo-tyyppistä (puoli)avo-otetansssia harrastavilla tanssijoilla on omat suosikkipaikkansa, joista oma kokemus rajoittuu käyntiin La Cathedralin practicassa.  CLUB LA CATHEDRAL – Sarmento 4006

MIXTO SPECIAL eli  ERIKOISANNOS
Erityismaininnan ansaitsee ulkoilmalava La Glorieta, jossa on viikonloppuisin milongat  Tämän puistossa sijaitsevan paikan tunnelma on kesäisenä iltana kuin suomalaisessa lavatanssipaikassa. Koska tila on pyöreä, eikä istumapaikkoja ole, tanssiinkutsu on poikkuksellisesti sama kuin suomen lavoilla, eli mies kävelee naisen eteen ja kysyy ”cieres bailar”? Tanssityylejä on Tango Salonista jopa Nuevo-tyyppiseen, ja tanssijat ovat silmiinpistävän taitavia. LA GLORIETA – 11 de Setiembre y Echeveria


La Glorietan mainos

PRIVADO eli RENNOSTI SISÄPIIRISSÄ
Buenos Airesin tanssinharrastajat  järjestävät luonnollissti omia pikku milongojaan, joita ei mainosteta julkisesti. Tutun tanssinopettajan ansiosta olemme kolmasti päässeet osallistumaan tällaiseen, kahdessa eri osoitteessa. Nämä eivät ole olleet ”kotihippoja”, vaan pienehköissä tanssisaleissa pidettyjä, mutta tunnelma on ollut ”kuin kotona”. Henkeen on kuulunut, että ”kaikki tanssivat kaikkien kanssa”, eikä väliä ole ollut sillä, että tanssitaidot ovat vaihdelleet noviisista opettajatasoon.

LOPPUHELPOTUS
Milonga-uran voi Buenoksessa myös aloittaa ilman etukäteisperehtymistä.
(1) Mene Confiteria Idealiiin (tai La Virutaan, jos olet nuori).
(2) Mene sinua lähimpänä olevaan tanssipaikkaan.
(3) Mene mihin tahansa iltapäivämilongaan (niissä on yleensä tilaa).