perjantai 31. tammikuuta 2014

TANGOMUSIIKKI - Alkuvinkit


Hei, sinä tangouran vastikään aloittanut lukija – tämä blogipostaus on tarkoitettu sinulle! 
Levyvinkit on poimittu hyllystäni, ja ovat siis esimerkkejä. Monella voi olla parempia ehdotuksia.

Tanssin harrastaja haluaa tietenkin tanssittavaa musiikkia, mutta myös tanssimiseen huonommin natsaavaa musiikkia voi olla mukava kuunnella. Ja kun aiheesta kiinnostuu enemmän, alkavat eri orkestereiden väliset erot kiinnostaa. Silloin saavumme tangon historiaan, sillä sama orkesteri voi kuulostaa eri aikoina erilaiselta. Neuvo: pyri ostamaan levyjä, joissa kappaleiden äänitysvuodet on ilmoitettu.

Ja sitten vielä varoitus! Kilpatanssitangon (ballroom) musiikki ei sovellu arg tangoon, eikä suomitango. Ja mitä argentiinalaiseen musiikkiin tulee, niin Carlos Gardelin laulelmiin tai Piazollan säveltämään musiikkiin ei ainakaan Argentiinassa tanssita.

EKA CDt
Kannattaa aloitta tangon varhaisilta vuosilta, kahdestakin syystä. Ensinnäkin voi heti alkaa oppia jotakin tangomusiikin kehityshistoriasta. Käytännöllisempi syy on, että varhaisemmassa musiikissa tahti on selkeä ja vakaa, ja musiikin rakenne on muutoinkin yksinkertainen. Levy Que Bonboncito 1929-1932 tangos instrumentales vol. 2 edustaa tätä genreä. Sen kansivihkosessa on erinomainen, lyhyt historiaselvitys. Levyn saa Amazonista (www.amazon.co.uk) hintaan 15£.

                                                               

Vanhempi tangomusiikki alkaa pitkän päälle helposti tuntua vähän puisevalta, jotenkin ”posetiivimaiselta”. Siispä 1930-luvun loppua ja 1940-lukua edustavaa musiikkia kehiin! 
Ensiksi kannatta osta levy, jossa on useamman orkesterin musiikkia. Sopivia nimiä ovat (aakkosjärjestyksessä) Biagi, Caló, Canaro, D´Agostino, De Angelis, Demare, Di Sarli, Donato, Firpo, Fresedo, Pugliese, Tanturi, Troilo. Todo Tango -nimiseltä CD:ltä löytyy 9 edellä mainituista orkestereista, mutta harmillista kyllä levytysvuosia ei ole merkitty. Amazonista levyn saa 6£ hintaan.

                                                                     ORKESTERIEN CDt
Ennen pitkää kannattaa alkaa tutustua yksittäisten orkesterien tuotantoon. Perinteisesti tämä aloitetaan ”neljän suuren” levyistä. Osoitteessa http://www.milonga.co.uk/tango/essential.shtml voi oheisen setin tilata edulliseen hintaa 32£ plus postimaksu.

                                                         

Juan D´Arienzo mullisti 1930-luvun puolessa välissä tangomusiikin, ottamalla käyttöön hyvin iskevän rytmin. Tämä tekee rytmin ”löytämisen” aloittelijallekin helpoksi, mutta haittapuolena on soiton nopeus, joka voi olla melkoinen. Vanhoissa filmeissä näkee, miten D´Arienzo hilluu hillittömästi orkesterinsa edessä, sen soittoa ”piiskaten”.
Anibal Troilon musiikki on lyyrisempää, ilman että rytmistä olisi tingitty. Hän oli ilmiömäinen bandoneonin soittaja, joka istui uneliaan tai haaveellisen näköisenä orkesterinsa eturivistössä.
Carlos Di Sarlin musiikki tuo mieleen kristallikruunuiset salongit tai avarat merelliset maisemat. Rytmisoiton voimakkuudessa on isoja vaihteluja, ja voimakkaimmilleen rytmilataus on hyvin napakka. Tunnusomaista Di Sarlin soitolle on viuluissa kauniisti soivat melodiat.
Osvaldo Pugliesen musiikissa vuorottelevat runollisen rauhalliset ja  intohimoiset, voimakasrytmiset kohdat. Häneen musiikkiinsa tanssimista pidetään, tulkinnalliselta kannalta, viejän vaativimpana tehtävänä.


CD-KOKOELMAT
Tangomusiikin eräs ulottuvuus on ”kuuntelumusiikki”. Tarkoitan kokoelmia, joita mielii soittaa kotona taustamusiikkina.  Monet kappaleet voivat olla aivan hyvää tanssimusiikkia, mutta kokoelmiin sisältyy myös laulelmia (esimerkiksi Carlos Gardel) tai ”taidetangoa”, kuten Piazollan tuotantoa. Monesta levykaupasta löytyy kokoelma Tango Trilogy. Nimi viittaa siihen, että kansiossa on kolme levyä. Sarjassa on julkaistu kaksi kansiota. Amazonin hinta on 10-15£ kansiolta.

                                                     


Varsinaisena hintalöytönä on pidettävä kymmenen CD:n kokoelma El Tango pasión y emoción, jota Amazon myy noin 10£  (kymmenen punnan!) hintaan. Kokoelmassa on yhteensä 210 raitaa, joilta löytyy lähes kaikkien yllä mainittujen orkesterien levytyksiä. Ei kuitenkaan Biagi, Caló, Demare tai Firpo, mutta sen sijaan kymmenkunta muuta orkesteria, joukossa Pedro Laurenz, Francisco Lomuto, Adolfo Carabelli ja Orquesta Tipica Victor. Tästä kokoelmasta riittää sekä tanssittavaa että kuunneltava koko rahan edestä!

                                                             


INTERNET

Mp3-lataus internetistä on nopeampaa kuin postiljoonin odottaminen. Vaikka olen ”hard copyn” eli levyn ostamisen kannattaja, pidän imurointia kätevänä tapa hankkia jokin nimenomainen kappale - nimittäin silloin kuin se onnistuu. Ainakaan Amazon sen paremmin USA:ssa, Englannissa kuin Saksassa ei tunnu myyvän latauksia oman maan ulkopuolelle, ja muidenkin toimijoiden kanssa olen törmännyt samaan esteeseen.
Äänilevyjen Mp3-versiot näyttävät lisäksi poikkeavan alkuperäisen levyn sisällöstä, jopa oleellisesti. Ainakin Amazon tarjoama Que Bonboncito sisältää vähemmän raitoja kuin levy (12 verusus 17), mutta nimikkeet ovat kyllä (melkein) samat. Puolestaan ”Todo TangoS(huom. kirjoitusero) niminen mp3-kooste paljastuu   Todo Tango -levyä paljon huonommaksi eri tuotteeksi. Kahta Tango Trilogy –levyä vastaa yksi mp3-kokoelma samalla nimellä, ja siinä on osittain samoja kappaleita, mutta vain 49 raitaa (versus 70), ja tanssikelpoisia kappaleita on korvattu mm. 17 kappaleella Gardelin laulelmia. Niitä levyillä on yhteensä vain kuusi. El Tango pasión y emocion nimistä mp3-kokoelmaa en löytänyt.

Spofify on suosittu paikka musiikin kuunteluun. Sen tangomusiikin valikoimat ovat hämmästyttävän laajat. Erityisen näppärästi voi Spotifypalvelussa verrata tietyn kappaleen eri äänitysversioita. Jos on hankkimassa tietyn äänilevyn, voi esikuunnella sen Spotifyssä ennen ostospäätöstä.

Nettiradio on kuitenkin helpoin tapa monipuolisen tangomusiikin kuunteluun. Tangoa soittavia asemia on runsaasti, mutta näistä vähemmistö on keskittynyt vai siihen. Joissakin kuuntelua haittaa runsaat mainokset, ja toiset alkavat jonkun ajan kuluttua vaatimaan maksua.  Henkilökohtainen suosikki on ranskalainen (!) tangoradio Tango Velours,  jossa ainoa ”häiriö” on tasatunnein tulevat, lyhyet ranskankieliset uutiset. Radion osoite on http://radio.tango-velours.fr/.