perjantai 6. helmikuuta 2015

OPETUSVIDEO ─ Volcadas

Olen viiden tangovuoteni ajan pidättynyt ottamassa tanssissani käyttöön show-tangoon assosioituvia elementtejä, kuten gancho, colgada tai volcada. Ensinnäkin koska niitä ei juuri tapaa Argentiinan perusmilongoissa. Toisekseen niiden sujuva ja kanssatanssijoita häiritsemätön suoritus vaatii vankan perustekniikan.
Nyt paneutuminen tähän kuviomaailmaan tuli kuitenkin ajankohtaiseksi, ja siinä yhteydessä mm. hankin Fabián Salasin ja Lola Diazin DVD-kokoelmasta Volcada-opetuslevyn, jonka tässä esittelen lyhyesti.Mikään ei tietenkään pysty korvaamaan ammattitaitoisen opettajan reaalimaailmassa antamaa opetusta, mutta Fabian & Lola panostavat todella perusteellisesti yksityiskohtien selvittämiseen. Hauskana keinona on väärien ja oikeiden suoritusten demot, jossa väärän kohdalla pärisee varoitusääni ja oikean kohdalla helisee sävelkulku. Askellusten suuntia havainnoidaan lattiamerkinnöin, ja tanssijoiden liikesuunnat ilmaistaan videoon ilmestyvillä nuolilla ym. tehokeinoilla. Ennen varsinaista kuvioiden läpikäyntiä tehdään aiheeseen johdattavia liikesarjoja, erikseen viejälle ja seuraajalle, mistä on apua itse kuvioiden omaksumiseen.

Suoritusvinkkejä etuvolcadassa - ja takavolcadassa harjoitusotteessa

Noin 45 minuutin pituisen ohjelman aikana käsitellään tasan kaksi kuviota; yksi etu- ja yksi takavolcada. Etuvolcadaa ei viedä (ainakaan varsinaisesta) takaboleosta, kuten lienee yleisintä, vaan melko ”suoraan” sivuaskeleesta, jolla viejä tekee painonvaihdon sistema cruzadaan. Tämä vientiaskellus poikkesi hieman siitä, jolla olin jonkin verran harjoitellut etuvolocadaa, mutta tuntui toimivan.  Myös takavolcada tehdään tällä DVD:llä sivuaskeleesta miehen painonvaihdolla. Esitetty kuvio on liikeradoiltaan kinkkisempi kuin edellinen.
Fabianin ja Lolan opetusvideoita myydään heidän kotisivunsa http://tangopal.comkautta, jossa heidän yhteensä kahdeksasta DVD:stä on tarjolla erilaisia yhdistelmäpaketteja. Yksikseen ostettuna yhden DVD:n hinta on 60 USD plus postikulut.
No, kannattaako hankkia? Hmmm… jos haluaa muutamasta kuvioista perusteellisen selvityksen, niin vastaus lienee kyllä, tai ainakin ”miksipä ei”. Tämän videon tarkkoihin ohjeisiin tutustuminen ainakin muistuttaa niin viejää kuin seuraajaa siitä, miten monen yksityiskohdan kohdalleen loksahdus kätkeytyy näidenkin kuvioiden optimaaliseen onnistumiseen.

Muutoin teknisesti korkealuokkaisen DVD:n harmillinen puute on, että siinä ei ole erillistä ”menu”-listausta, josta pääsisi harjoitusten eri kohtiin, vaan kaikki on ns. yhdessä pötkössä. Selostuksesta on neljäkin kielivalintaa, joista ainakin englanninkielinen on ääntämiseltään ja ajoitukseltaan moitteeton.