torstai 23. huhtikuuta 2015

TUHANNEN BIISIN KOKOELMA


Vuosi sitten Tangoblogi suositteli aloittelijoille yksittäisiä tango-CD:itä sekä muutaman kokoelman, joissa oli enimmillään parisataa kappaletta1). Nyt pannaan paremmaksi: esittelyssä on kenen tahansa kokoelmiin kelpaava, tasan tuhannen kappaleen pläjäys!


Viisikymmentä levyä paraatiojennuksessa
  
Kulttuurihanke
Kyseessä on EMI:n Academia Nacional del Tangontoimeksiannosta vuonna 2010 julkaisema 50 CD:n kokoelma Las 1001 Noches Del Tango. Projektin puuhamiehenä on toiminut tangohistorioitsija ja sanoittaja Horacio Ferrer, jolla lienee ollut viimeinen sana esitysten valinnassa tähän tuhannen kappaleen joukkoon. 
Vaikka kokoelman pääpaino on tanssijan keskeisessä tangomusiikissa, joukkoon mahtuu myös pelkkään kuunteluun tarkoitettua teoksia ja jopa tangolyriikan lausuntaa. Tämä voi jotakuta tanssi-ihmistä kenties hämmentää, mutta lavea ote tangogenreen on loppujen lopuksi kokoelman vahvuus.

Tarpeelliset biisitiedot
Miellyttävää kyllä, kappaleista ilmoitetaan sekä orkesterin että mahdollis(t)en laulusolisti(e)n nimet. Jos tarpeellista, orkesteria johtaneen henkilön nimi mainitaan erikseen. Myös kunkin raidan äänitysvuosi (1926-2008) on kirjattu.
Erikoislaatuinen ja aika hauskakin seikka on, että kappaleet ovat läpi kokoelman aakkosjärjestyksessä, aina ensimmäisen levyn eka raidan A bailar-kappaleesta viimeisen levyn viimeisen raidan nimikkeeseen Zum.

Ykköslevyn sisällysluettelo

 Osina tai kokonaisuutena
Oman kokoelmani ostin Buenos Aireksessa koko viidenkymmenen levyn kokoelmana, mutta myynnissä on myös kymmenen CD:n osakokoelmia. Amazon.co.uk markkinoi kokonaisuutta noin 250 £ ja osaset 50 £ hintaan. Ei kuulosta ihan halvalta. No, biisiä kohden hinnaksi tulee kolmisenkymmentä senttiä.

Viite