Tapasin Tomin ja Riitan vuoden 2011 tammikuussa Buenos Airesissa, tangohotelli Caseron Porteñoon majoittuneessa yhteisessä ryhmässämme, jota Riitta Piilo veti. Siippani ja minä tykästyimme Liskin pariskuntaan välittömästi. Varmaankin siksi, että heissä yhdistyy harvinaisella tavalla välittömyys eleganssiin ja energisyys rauhallisuuteen!
Riitta ja Tomi suosikkinurkkauksessan. |
Yhteisiltä Buenoksen viikoilta jäi monta mukavaa muistoa, mutta myöhemmät tapaamiset ovat jääneet harmillisen satunnaisiksi, lähinnä tangoleirien tai milongojen tiimellyksessä kohtaamisiin. Sitä suurempi ilo oli saada viettää kiireetöntä lauantaipäivää heidän valoisassa pohjoishelsinkiläisessä omakotitalossaan, nauttia maittava lounas, keskustella niin elämästä kuin tangosta − ja haastatella heitä Tangoblogia varten.
YHTEEN SYNTYNEET
Riitalla ja Tomilla on Suomen − ellei koko maailman − tangopariskuntien varhaisen tapaamisen ennätys: he ovat syntyneet perättäisinä päivinä Helsingin Naistenklinikalla! Kenties jo silloin syntyi katsekontaktiakin, ja varmasti sitä syntyi kun he kävivät samaa kansakoulua ja myöhemmin samaa oppikoulua, mutta "mirada-katseeksi" se muuttui vasta lukiossa.
Tomin kodin parvekkeella 1980, ensimmäisenä yhteisenä kesänä |
"Tomi oli piirittänyt minua intensiivisesti jo kauan", Riitta muistelee. Tomi yrittää hieman lieventää Riitan sanavalintaa, mutta myöntää aikeensa. Ensitreffit olivat ylioppilaskirjoitusten alla vuonna 1979. Kyse oli naamiaisista, johon Riitta muistelee pukeutuneensa napatanssijaksi. Sää oli räntasateinen ja Tomi oli flunssassa, mutta juhlimaan lähdettiin − ja siitä lähtien alettiin pitää yhtä. Tomilla tuli kirjoitusten jälkeen armeija väliin, mutta suhde säilyi, ja naimisiin mentiin vuonna 1985.
Liskien katrasta 30-vuotishääpäivää juhlimassa, Madridissa toukokuussa 2015. |
Onnistuneen suhteensa erään avainseikan he arvelevat olevan "tasaiset luonteet". Heillä on tytär joka seurustelee ja kaksi poikaa, joista toinen on naimisissa ja toinen seurustelee. Koko katras kutsutaan vakituisesti sunnuntaisin päivälliselle, tapa joka kuulostaa todella hienolta, ja jota Tomi kommentoi että "pysyy ajan tasalla nuorten maailmasta". Sanon haluavani ehdottomasti heistä yhteiskuvan blogijuttuun. Etsimälläkään ei löydy otosta jossa kaikki olisivat mukana, mutta saan Riitan ottaman kuvan, josta kuvaajan lisäksi uupuu perhepiiriin myöhemmin liittynyt miniä.
TANGO
Tango tuli Tomin ja Riitan elämään vasta viiveellä; sitä ennen he harrastivat monta vuotta lavatansseja. Riitta on myös harrastanut soololattareita, kuten kuubalaista ja amerikkalaista salsaa, afrorumbaa ja karnevaalisambaa. "Nautin niistä tunneista, se oli hyvää kehonhuoltoa", Riitta muistelee. Koulun joulu- ja kevätjuhliin harjoiteltiin aina salsaesitys, joka esitettiin Pasilan rautatieaseman hallissa.
Sytykkeen argentiinalaiseen tangoon antoi Tango Passion -esitys, jonka nähtyään Riitta ja Tomi päättivät: "Kun täytämme viisikymmentä, tanssimme tangoa Buenos Airesissa!" Argentiinalaisen tangon oppia haettiin Arto Leskiseltä ja Kirsi Mattssonilta sekä Ari Sireniltä ja Kaija Palokkaalta. Ja kun 50-vuotispäivä koitti, Tomi ja Riitta olivat kuin olivatkin matkalla kohti Argentiinaa. "Täytimme kumpikin saman lennon aikana viisikymmentä." he toteavat.
BUENOS AIRES
Juhliakseen tuplasynttäreitään arvokkaasti, he majoittuivat legendaariseen Mansión Dandi Royal -hotelliin [linkki]. Siellä he ottivat yksityistunteja vanhan polven milonguerolta, Hector Villalbalta, joka kehotti heitä tanssimaan tiiviissä lähiotteessa, sillä "muutoin tanssipari näyttää siltä kuin he olisivat eronneet".
Mansion Dandista he siirtyivät pieneen, mutta kodikkaaseen Caseron Porteñoon, jossa tämän kirjoittaja siippoineen tapasi heidät. Vaikka me kummatkin pariskunnat aloimme vuosittain palata Buenos Airesiin, aikataulumme erosivat myöhemmillä käynneillä, Tomin ja Riitan jatkaessa reissaamista alkuvuodesta.
Eri majoituspaikoista ovat mieluisimmat löytyneet Palermo Viejon kaupungiosasta. "Alue on viehättävä lukuisine ravintoloineen ja kauppoineen, mataline taloineen sekä pienine − paikallisittain rauhallisine − katuineen", he kuvaavat. Ja ´harmittelevat´ sitä, että päivittäin "mieluisana ja vaikeana tehtävänä on yrittää valita seudun lukuisista erinomaisista ravintoloista päivällispaikka".
Tomi tutkii ravintolan ruokalistaa Palermo Viejon alueella. |
Tunneilla he ovat käyneet tangokoulu DNI:ssä, mutta he muistelevat myös Oscar Casasin erinomaisia ryhmätunteja El Beso -tanssipaikassa. Maxi Gomesilta he ovat ottaneet yksityistunteja. Viime vuosina he ovat keskittyneet käymään milongoissa, joista onkin kertynyt monenlaisia muistoja.
¿HABLAS ESPAÑOL?
Kun päätös Buenos Airesin matkasta oli tehty, Riitta aloitti espanjan kielen opinnot. "Ensin kuuntelin mp3-nauhoitteita, kunnes minulle huomautettiin, että ne edustivat manner-espanjaa, ja että Argentiinassa puhuttu espanja eroaa mm. ääntämisensä puolesta", Riitta muistelee.
Ratkaisuksi löytyi internet-opiskelu, jossa pääsee keskustelemaan Skypen tai Hangoutin välityksellä syntyperäisen argentiinalaisen opettajan kanssa. Tunnit löytyivät linkistä https://buddyschool.com. Yhden tunnin keskustelu plus läksyjen tarkastus maksaa tyypillisesti 15–20 dollaria. Määrätietoisena ihmisenä Riitta alkoi ottaa viikottaisen tunnin ympäri vuoden, ja on jatkanut sitä tähän vuodenvaihteeseen asti. "Nyt on ollut pieni levähdystauko", Riitta toteaa.
Ahertaminen on tuottanut hienon tuloksen; Riitta lukee nykyään argentiinalaista ja muuta espanjankielistä kirjallisuutta sujuvasti alkukielellä. Kirjahyllystä löytyykin runsas valikoima niin laatukirjallisutta kuin "hieman kevyempää", kuten hän kuvaa.
AMIGOS DEL TANGO
Helsinkiläisen tangoseuran pitkäaikaisen, tarmokkaan vetäjän Kaija Palokkaan tapaturmainen menehtyminen tuli aikoinaan jäsenistölle shokkina. Seuran järjestäessä uudessa tilanteessa toimintaansa, oli Tomi Liski yksi hallituksen jäsenistä ja Riitta Liski oli mukana vapaaehtoistyössä.
Samoihin aikoihin seura oli menettämässä harjoitus- ja milongapaikaksi vuokraamansa kellaritilan El Almacenin. Tilalle piti löytää uusi lukaali, ja tähän prosessiin Tomi antoi panoksensa. "Monia paikkoja katsastettiin, kunnes löytyi nykyinen, El Aticoksi ristimämme tila". Näin seuran tanssilattia vaihtui kertaheitolla "kellarista ullakkoon", mutta tila vaati kuntoon saattamisekseen mittavan remontin. Siihen Riitta osallistui sisustuksen suunnittelulla.
Monet tanssijat identifioivat Tomin ja Riitan nimenomaan useiden Amigos del Tangon tilaisuuksien isäntäpariksi. Nykyään nämä tehtävät on luovutettu nuoremmille voimille, mutta alkuaikoina El Áticon vieraat saivat monasti nauttia tämän edustavan isäntäparin tyylikkyydestä.
ENCUENTRO
Tomin ja Riitan viikko-ohjelmista löytyy liikuntaharrastus joka päivälle. Lenkkeilyn, salitreenin ja sulkapallon lisäksi siihen kuuluvat tietenkin milongat, joissa käydään kahdesti viikossa.
Heidän uusin tangotanssin harrastusmuotonsa ovat Encuentro-tapahtumat. He kertovat, että jokaiseen tapahtumaan valitaan ilmoittautumiskriteereiden perusteella, jolla pyritään välttämään kovin eritasoisten tai erityylisten tanssijoiden valikoitumista. Mukaan pääsee vain parin kanssa ja osallistujalukumäärä pidetään optimaalisena.
Tomi ja Riitta kertovat hurahtaneensa näihin tilaisuuksiin jo niin tukevasti, että varauksessa on jatkuvasti kolme seuraavaa matkaa. "Minun on pitänyt laittaa Tomille yläraja varatuille tilaisuuksille, sillä hänen mielipuuhiaan on etsiä netistä aina uusia tapahtumia", Riitta selittää naurahtaen. "Encuentro-tapahtumia löytyy Ruotsistakin, ja olemme käyneet Tukholmassa jo kahdesti ja kerran Helsingborgissa", he kertovat. Myös Itävallassa on käyty Encuentro-tapahtumassa, ja moni muukin Euroopan kohde on tähtäyksessä.
Riitta tanssikenkiä valitsemassa. |
Ahkera tanssiminen niin arkisissa kuin juhlavissa milongoissa edellyttää sopivia vaatevalintoja ja enemmän kuin yhdet kenkäparit. Riitan vaatehuoneesta löytyykin kaikki tanssitarvikkeet moitteettomassa järjestyksessä.
Tangoblogi toivoo tanssin jumalattarelta, Terpsikhorelta, runsaita tanssiantimia näille nuorekkaille konkareille!