perjantai 11. maaliskuuta 2016

OPPIMATERIAALI – Milongatanssin videokursseja

Tangoblogissa on aikaisemmin arviotu argentiinalaisesta tangosta(1)  ja valssista(2) saatavilla olevia videokursseja. Nyt on esittelyvuorossa kuusi milongakurssia, joista kolme ensimmäistä ovat ei-argentiinalaisten opettajien ja loput kolme argentiinalaisten tekemiä.

Alkajaisiksi on sanottava selvästi, että ehdottomasti parhaan opin saa elävältä opettajalta. Mutta kun on ryhmätunnilla tutustunut perusteisiin, voi sopiva videokurssi auttaa asioiden kertauksessa, ja ehkä toimia kuvioaineiston kartuttajana. 

PERUSTEET PERUSTEELLISESTI − Ricardo ja Nicole
Saksalais-hollantilaisen opettajapariskunnan Ricardo ja Nicole Rumbaumin Buenos Airesin kuuluisan Club Sunderlandin  tiloissa kuvattu opetusvideo on tehty huolella. Kuviot näytetään sekä ilman musiikkia että musiikkiin tanssittuna ja monesta kuvakulmasta, myös yläviistosta. Demoesityksissä kuuluu tahtia ilmentävä naksutus ja näkyy askelnumerot. Molemmat opettajat osallistuvat tasapuolisesti opetuksen antamiseen.
Pariskunnan tango- ja valssikurssien kohdalla olen moittinut Ricardon koukkupolvista tanssitapaa, mutta milongaan hänen tyylinsä sopiikin hyvin, ja tanssissa on myös "milonga-swingiä".



Video alkaa perinteisellä kuuden askeleen Baldosa-kuviolla taka-askeleesta, sekä siitä johdetulla kuudella variaatiolla. Näillä seitsemällä kuvioilla aloittelija pärjää jo mainiosti milongalattialla, ja tähän asti aloittelijan kannattaa ensi vaiheessa ulottaa treeninsä.
Tästä eteenpäin tekijät valitsevat yllättäen perusaskellukseksi tangosta tutun kahdeksan askeleen perus-salidan (Salida tipica), jossa seuraaja siis tekee krusadan (Cruce). Tämä on vähemmän tanssineelle jo hankalampi asia, sillä nopeatempoisessa milongassa voi krusadassa tulla kompastelua. Aloittelijalle toki tuo hieman helpotusta se, että lähes kaikki kuviot tanssitaan Liso-tahdissa, siis ilman ´nop-nop´ eli Traspié-rytmitystä.
DVD:n voi tilata Saksan Amazonista hintaan 32 euroa. Alkuperäinen äänitys on espanjankielinen (saksalaisittain murtaen), mutta levy on dubattu peräti seitsemälle muulle kielelle, joukossa englanti.

PEHMOMILONGAA TANGOMAISESTI − Alex Krebs
Alex Krebs on tehnyt sympaattisia, rauhallisesti esitettyjä tangovideoita, joista numero 6 koskee milongaa. Kuviovalikoima on varsin erilainen kuin edellisessä, Ricardon ja Nicolen kurssissa, eikä Baldosa-kuviota käytetä. Melko moni kuvio on tuttu perustangosta, mutta krusada ei onneksi ole käytössä. Muutaman yksinkertaisen traspié-askelluksen lisäksi erityisempiä kuvioita ovat seuraajan kävelyttäminen ympyrässä taka- tai etuaskelilla.


Tämä kurssi ei ole niin järjestelmällinen kuin Ricardon ja Nicolen, ja sopii mielestäni aloittelijalle huonommin. Se on myös kestoltaan oleellisesti lyhyempi (35 min vastaan 80 min). Milongaa (ja tangoa) enemmän tanssineelle sen lisäanti ei puolestaan kenties ole kovin suuri.  Alexin pehmeä askellustyyli edustaa aika tangomaista milongatanssia.
Alexin tanssikumppani osallistu opetukseen mykkänä tanssiparina. Kaikki seuraajan roolia koskevat kommentit tulevat Alexilta, mikä lienee seuraajana tanssivalle lievä pettymys. 
  
Kuvakaappaus nettiversion tilaussivulta.

Krebsin video on perusilmeltään sekä ´siisti´ että ´kodikas´, eikä sitä toki voi hyödyttömäksi tuomita. Hyvänä puolena on mainittava kunnollinen (tiivis) abrazo, minkä suhteen Krebs ja hänen kumppaninsa pesevät mennen tullen seuraavaksi esiteltävän videon opettajaparin. 
Kurssi on ostettavissa linkistä http://www.tangoberretin.com/volume-6-milonga/ joko levynä hintaan 33 USD, tai mp3-syötteenä kymmenellä dollarilla. Mp3-versio on poikkeaa otsikoista päätellen jonkin verran levyversiosta.

AMERIIKAN TULIAISET − Christy ja George

                         
Yhdysvaltalaisten opettajien Christy Cotén ja George Garcian kahden levykkeen kokonaisuus esittelee kolmisenkymmentä kuviota.  Perusaskelluksena on perinteinen Baldosa, josta tavalla tai toisella johdetaan kaikki muut kuvioit. Tämä johdonmukaisuus on eduksi varsinkin vähemmän tanssineelle opiskelijalle. Kuviovalikoima on monipuolisuudessaan mielenkiintoinen, olematta vaikeasti omaksuttava. Esimerkki heidän opetustyylistään avautuu tästä linkistä.                                  
Tähän opetusvideo-pariin liitty vastaavat vahvuudet ja heikkoudet kuin samojen tekijöiden tango-opetussarjaan.  Vahvuutena on huolellinen esitys, jossa sekä erillistekniikkaa että parityöskentelyä kommentoidaan monipuolisesti.  Potentiaalisena heikkoutena on lepsu tanssiote, jota ei soisi kenenkään alkavan näiden videoiden perusteella harrastamaan. Ehkä kyse on askellusten näkemisen helpottamisesta eikä osaamisen puutteesta, sillä aika ajoin opettajat sulkevat otteensa, kuten yllä olevan demovideon lopussa.

Levyjen sisällisluettelot, lievästi muunneltuina ja kellotettuina.

Eka levyllä on 14 erillistä kuviota, joista vain kahdessa on nop-nop ajoitusta ja muut edustavat Milonga lisaa, eli pääiskuilla askeltamista. Kolmesta hitaasta askelluksesta esitetään myös traspié  (nop-nop) variantit, joten kuvioiden kokonaisluvuksi tulee seitsemäntoista.Levyn kymmenen ensimmäistä kuviota ovat omaksuttavissa suhteellisen vähäiselläkin kokemuksella, mutta neljä viimeistä ovat jo vaativampia.
Toka levyllä ei kuvioiden vaikeusaste nouse kovinkaan paljon, ja kuvioiden trapié-elementit ovat pääosin helposti omaksuttavissa. Videon loppupuolella tulee vastaan hieman konstikkaampia kuvioita, joissa voi olla pyörähdys irtiotteessa (soltada) tai hypähdys (salto).
Levyt on ostettavissa osoitteesta https://dancevision.com 39 dollarin kappalehintaan (plus posti ja tulli).

BUENOKSESTA TUNTEELLA −  Oscar ja Georgina
¡Aya! Vihdoinkin milongassa on argentiinalaista menoa ja meininkiä! Ei siistinkalvakkaa  ´akateemista kouluopetusta´, vaan aitojen milongatanssiaisten tunnelmaa.  Levyn nimikin on osuvasti Milonga de Buenos Aires. Tekijöinä ovat maailmaa paljon kiertävät argentiinalaiset tango-opettajat  Oscar ja Georgina Mandagaran.  Huolella tehdyssä videossa opettajien intohimoinen asenne ja Oscarin palavahenkiset välipuheet luovat siihen hyvin "freesin" tunnelman.

Terveisiä Buenos Airesin tanssilattioilta!

Vaikka kurssi alkaa Baldosa-askelluksen esittelyllä, sen vangiksi ei jäädä, vaan lähdetään keräilemään improvisatoorisempia "pikku palikoita". Näistä monet ovat näennäisen simppeleitä, lähestulkoon "ei-kuvioita". Totuus on kuitenkin, että nimenomaan tällaisen aineksen käyttö vaatii taitoa − aivan niin kuin vaaditaan huippukokki valmistamaan yksinkertaisista perusaineksista gourmet-ateria! Taitovaatimus liittyy musiikin tulkintaan, joka nousee keskiöön. Milongamusiikissa, sen rikkaine vaihteluinen, riittääkin tulkinnallista haastetta kenelle tahansa. Tämän opetusvideon perussanomasta saa kokenut tanssija eniten irti.                                               
Useimmissa askelluksissa on traspié-elementti, mikä tekee niistä eloisia. Kytkemällä askellukseen eri tavoin ocho cortadoa tai taka-krusadaa syntyy hauskoja kombinaatioita. Yhteinen piirre opetusainekselle on, että kuviot eivät vie paljon tilaa.  Useimmilla voi pyöriä paikallaan, eli ihan oikeasti käyttää tositilanteessa! 
Esimerkki Oscarin ja Georginan opetustyylistä avautuu tästä linkistä. 

INNOLLA JA HUIPPUTAIDOLLA − Sebastian ja Roxana
Tätä videota katsoessa ei jää huomaamatta, että tässä opettaa tango salon-kisan maailmanmestari (2005). Sebastian Achavalin ja hänen nykypartnerinsa Roxana Suarezin tanssi etenee sulavan vaivattomasti, kuin enkelin kosketuksesta, ja tiivis abrazo pysyy hankalissakin pyörähdyksissä. Opettajien pirteä ja ystävällinen esiintyminen tekee heidän ohjeistuksistaan miellyttäviä seurata, ja molemmat ovat tasapuolisesti äänessä.
Tätä videokurssia ei ole saatavana DVD:nä eikä ole ladattavissa omalle koneelle, mikä tekee sen käytön hieman kömpelöksi. Ensin on rekisteröidyttävä asiakkaaksi osoitteessa www.tangomeet.com. Sivustolta voi sitten ostaa videokurssin, joka on sen jälkeen katsottavissa omasta "korista". Sivustolta poistuttua joutuu aina uudelleen kirjautumaan.
Milongakurssin hinta oli kirjoitushetkellä 85 euroa. Se on 18 videopätkän kooste, jossa yksittäisen pätkän pituus vaihtelee noin minuutista (tanssidemot) viiteentoista minuuttiin. Kurssin yhteenlasketuksi pituudeksi tulee hieman yli 2 tuntia.  Joissakin koosteissa on milongamusiikkiin tai tanssiin littyvä yleisempi aihe, perusharjoite tai tanssidemo, mutta 11 osasessa esitellään jokin askellussarja. Joistakin askellussarjoista näytetään myös variantteja, joten yhteensä voi laskea esitettävän viitisentoista ´kuviota´.

Kurssin yhdeksän ensimmäistä osasta.
 Jo ensimmäisestä askelsarjasta alkaen otetaan mukaan nop-nop rytmityksiä, käyttämällä perinteisen Baldosa-askelluksen sijaan pelkää neliötä, jossa on kaksi traspié-kohtaa. Tämä yksinkertainen kuvio on aloittelijankin helposti omaksuttavissa.  
Seuraavaksi siirrytään traspié-rytmiikkaa sisältäviin eteneviin askelsarjoihin, joihin aletaan tuoda sacadaa pohje- tai reisikosketuksella [sacada de la pierna tai empujada]. Tässä vaiheessa kuvioden vaatimusaste ohittaa aloittelijan tekniikkatason, ja kurssin edetessä joutunee myös keskitasoisella perustekniikalla pinnistelemään. Mutta jos tekniikkataitoa riittää, voi ilakoida kurssin loppupuolen monilla hauskoilla jutuilla, kuten ylinopeilla pivoteilla, pyrörivillä takaochoilla ja twist-askellusta sisältävillä askelsarjoilla.

SEGRETOS DE MILONGUERO −  Pepito Avellaneda
Italialais-espanjalaiseen maahanmuuttajasukuun syntyi vuonna 1930 Buenos Airesin Avellanedan kaupungiosassa poika nimeltään José Domingo Monteleone.  Hän oli tuleva kuuluisaksi tanssijana kutsumanimellä Pepito Avellaneda. Tanssimisen "Pepito" aloitti kaksitoistavuotiaana Avellanedan karnevaalitanssiaisissa, ja hän piti ensimmäisen tanssiesityksensä Avellanedan Teatro Romassa vuonna 1945, vasta viidentoista vuoden iässä. Viisikymmentäluvulla hän esiintyi tanssijana television suuren suosion saavuttaneessa tango-ohjelmasarjassa. Hän oli erittäin aktiivinen tanssija kuolemaansa asti vuonna 1996.
Pepito Avellaneda piti opettamisesta ja veti sännöllisesti kursseja, myös Euroopassa, jossa Pariisi ja Amsterdam olivat hänen suosikkikaupunkinsa. " I enjoy teaching. I spend all day long teaching" hän on itse luonnehtinut.3)  Pepiton DVD-kurssi onkin tarkoin suunniteltu ja kunnolla alaotsikoitu. Tässä suhteessa hän päihittää kirkkaasti toisen milongueron, Pedro Tete Rusconin ´suoraan lennosta´ ja yhteen pötköön kuvatun valssi-opetusvideon 2) .
Yhteistä näiden molempien milonguerojen teoksille on, että el jefe [päälikkö] hoitaa kaiken selostuksen, ja daameille jää pelkkä tanssimisrooli. Viehättävää ja osin tilanne selittävää on, että monet Pepiton daameista lienevät hänen lastenlapsiaan! Monia kuvioita demoavat myös Pepitoa vuosikymmeniä nuorempi, taitava näyttöpari, mikä lisää opetusvideon antia.

Videosarjan ´historiallisen´ osan alkukuva.
Asi se Baila Milonga DVD-sarjaan kuuluu kaikkiaan kolme DVD:tä, joista ensimmäinen on kooste Pepiton esiintymisistä vuosien varrella, aikalaishaastatteluinen. Tämä osio on toki historiallisesti mielenkiintoinen, mutta tanssiotokset ovat teknisesti kehnoja. Paremman käsityksen Pepito Avelanedan tanssista saa opetuslevyjen teknisesti hyvätasoisista tanssiesityksistä. 

 Kahden opetus-DVD:n sisällyslistat.

Yllättävää ja harmillista on, että Pepito käyttää perusaskelluksena "tangon puolelle kuuluvaa" salida tipicaa, eli seuraajan vientiä krusadaan. Useimmat kuviosarjat aloitetaan tällä, mielestäni aivan turhaan aikaa ja tilaa vievällä askelsarjalla, ja vasta seuraajan krusadan jälkeen "päästään asiaan", eli varsinaiseen kuvio-osaan.  Niissäkin harvoissa tapauksissa, että uusi kuvio aloitetaan ilman krusadassa käyntiä, Pepito vetäisee kuviosta poistuessaan kuitenkin vielä krusadat.
Pepiton videoista hyötynee parhaiten milongansa jo osaavat tanssijat, jotka hakevat tanssiinsa lisäideoita, eivätkä hämäänny krusadoista. Omat levyni ostin aikoinaan Buenos Airesista. Tämän jutun kirjoitushetkellä yhdet kappaleet ykkös- ja kolmoslevyä oli myynnissa USA:n Amazonissa kympin kappalehintaan, ja kakkoslevyä markkinoitiin noin 25 taalalla osoitteessa http://www.tangocd.com/.

MIKÄ OHJELMA PARAS?
Jos milongan askelikot olisivat tiukasti standardoidut, kuten kilpatanssin (Ballroom) puolella, voittajan ratkaisisi opetusvideon tekninen taso. Onneksi argentiinalainen tango EI ole standardoitu, vaan luovuus ja kekseliäisyys vallitsevat.  
Jonkinlaista haittaa tästä vapaudesta kuitenkin on sillon, kun pyrkii vertaamaan eri opetusohjelmia toisiinsa, ja eniten päänvaivaa aiheutuu nimikkeistön kirjavuudesta. Kun kuviot nimetään miltei miten sattuu, joutuu videoita tiirailemaan moneen kertaan, kun nimisekamelskasta yrittää löytää samoja tai samankaltaisia askelsarjoja.

Bloggaajan tulkintoihin perustuva vertailutaulukko

Yllä oleva taulukko pyrkii listaamaan milonga-videoiden kuviosisällön.  Videoista löytyi yhteensä 85 erilaista kuviota. Yhtään sellaista kuvioita ei ollut, joka olisi esitetty jokaisessa kuudessa videokurssissa. Yksi kuvio oli esitetty neljässä opetusohjelmassa, nimillä Revolving ochos, Ocho adelante acompaniado, Steps with ochos 1, sekä Base with Ochos. Neljässä tapauksessa tietty kuvio löytyi kolmesta opetus­ohjelmasta, ja 14 tapauksessa samanlainen kuvio löytyi kahdesta ohjelmasta.
Jokaisessa näistä opetusohjelmista on omat tekniset tai sisällölliset hyvät puolensa. Parempi kysymys­asettelu onkin: mikä ohjelma sopii kenellekin? Valinnan ratkaiskoon aikaisempi milonga-kokemus ja katkaiskoon taitotaso, eli kannattaa pitäytyä omaan tekniikkatasoon täsmäävässä vaativusasteessa! Kun jätetään pois vaikeasti hankittava, krusadaa harrastava Pepito, voisivat ohjeet olla:
Alkeis/alkeisjatkotekniikan taitotaso: Ricardo & Nicolen kurssin alkuosa
Alkava jatkotekniikan taitotaso: Christy & George osa 1
Kehittynyt jatkotekniikan taitotaso: Christy & George osat 1-2
Edistynyt tekniikka: Sebastian & Roxana ja/tai Oscar & Georgina

IMPROVISOINTI
Tanssilattian suurmestarit voivat antaa piupaut niin sanotuille milongakuvioille.  Sen sijaan he improvisoivat  askelluksia oman mielikuvituksensa mukaan, musiikin ´käskyjä´ pikkutarkasti lukien.  Tämän yrittäminen on toki luvallista meille tavallisille  kuolevaisillekin, mutta meidän lienee kuitenkin parempi perustaa tanssimme opittuihin askellusrunkoihin.  Pianovertausta käyttäen: pimputtakaamme me amatöörit Ukko Nooaa nuoteista, samalla kun mestarit improvisoivat fantasiakappaleita flyygelin koko koskettimistolla! Jälkimäisestä esimerkki tässä linkkissä.  

VIITTEET
(1) http://tangochrister.blogspot.fi/2014/02/loytolaarissa-tango-salon-oppaita.html
(2) http://tangochrister.blogspot.fi/2015/10/oppimateriaali-argentiinalainen-valssi.html
(3) Maria Susana Azzi: Pepito Avellaneda. http://www.todotango.com/english/artists/biography/658/Pepito-Avellaneda/

P.S.  Ilahduta Bloggaajaa palautteella osoitteeseen mail.tangochrister@yahoo.com.