torstai 28. syyskuuta 2017

TANGOMUSIIKIN TIIVISKURSSI TANSSIJOILLE








David Thomas
Getting to Know:
Twenty Tango Orchestras
Kustantamo Tango Journey, 2016
Pehmeäkantinen, 233 sivua.
Hinta n. 16 Euroa (Amazon UK).







Tangoblogissa on aiemmin referoitu Michael Lavocahin kirjoittamat orkesterikirjat (kts. Viitteet). Niiden yksityiskohtaisista tiedoista on paljon iloa tangomusiikin varsinaisille harrastajille, mutta keskivertotanssija uupunee niiden fakta­runsauden äärellä.

Hyvälle tanssijalle tangomusiikin "sisään" pääseminen on kuitenkin välttämätöntä, ja tämä edellyttää ainakin jonkin tasoista tutustumista tunnetuimpien orkestereiden taustoihin ja soiton ominaispiirteisiin. Tähän tarpeeseen Thomasin kirja on mainio ensiapu. Argentiinalaisesta tangosta vakavasti kiinnostuneille tanssijoille suosittelen kirjan hankkimista viimeistään jatkotason opiskeluvaiheessa, mutta mielellään jo aiemmin!


MAINIOT LUETTELOT, OIVAT LINKIT

Kirjan aineisto on jaoteltu tanssijan kannalta erittäin hyödyllisellä tavalla, ja jo sisällysluettelo kertoo asian, jonka jokaisen tanssijan tulisi oivaltaa: argentiinalaista tangoa ei voi tanssia vain "yhdellä tavalla". Jotkin tandat on tanssittavissa ´perusmeiningillä´, toiset kappaleet kutsuvat pienaskeliseen, ´rytmiseen´ tulkintaan, ja vielä toiset kaipaavat herkän ´lyyristä´, viipyilevää liikehdintää. `Kompleksikas´ musiikki on kokeneelle tanssijalle aarreaitta, mutta ei sitä vähemmän tanssinneenkan pidä karttaa. Kirjan tekijän sanoin se on "not necessariy difficult, but can initially present challenges to unfamiliar ears and feet". Neljän erilaisen tangogenren erottamiseksi ei tarvitse tuntea yhtyeiden nimiä, joskin orkesterituntemus auttaa ns. pysymään kartalla.

 
Tanssijan näkökulmasta hyödyllinen nelijako.

                  
 Välttämätön askel eri orkestereihin tutustumiseksi on niiden soittaman musiikin kuuntelu. Tähänkin kirja antaa konkreettista apua. Ensinnäkin suosituslistalla, joka luettelee kultakin orkesterilta pienen määrän (yleensä 6-8) keskeisiä levytyksiä. Jokaisen kappaleen kohdalla mainitaan luonnollisesti äänitysvuosi, ja toisesta taulukosta voi tarkistaa mille vuosille kunkin orkesterin koko levytysura ulottui.



  Kirjan taulukoita.


                          
 Taulukoista on jo sinänsä apua, mutta kirjan tekijä on mennyt vielä pidemmälle. Kirjan kotisivulta [linkki] pääsee YouTubessa olevaan kokoelmaan, jossa on linkit jokaiseen kappaleeseen, ynnä kuva- ja videoaineistoa orkestereista!


YouTuben lisäaineistoa.
                   


 NAPAKKA FORMAATTI

Tässä pokkarikokoisesta, suurifonttisessa opuksessa ei juuri enempi puolta tusinaa sivuja ole käytetty kunkin orkesterin esittelyyn, joka noudattaa nelijakoa Personal history, Signature sounds, Singers, sekä Musicians.

Personal history -osiot eivät ole mekaanista CV-luettelointia, vaan eloisasti kirjoitettua tekstiä, ja monine hauskoine pikku tarinoineen melkein kuin tuttavan suusta tulevaa jutustelua. Nämä kirjan osiot on helppoa, suorastaan viihdyttävää lukemista.

Signature sound -osioissa kirjoittaja tarkastelee jokaisen orkesterin soittotapaa ja sen kehitystä muiden, samanaikaisten orkesterien vaikutuksen ja muiden ajankohtaisten tekijöiden valossa. Nimensä mukaisesti tässä osiossa annetaan myös vinkkejä eri orkesterien tunnistamiseen. Näiden tietojen tulisi alkaa kiinnostaa tanssijaa viimeistään parin-kolmen harrastusvuoden jälkeen.

Laulajien esittelyssä kirja tekee heti aluksi tanssijan kannalta hyödyllisen rajauksen: "our focus is trained on singers for the dance market - and then only those that we dance to most in our twenty-first century milongas". Se seikka, että laulajat esitellään ennen muusikoita painottaa sitä, että nämä olivat erityisen tärkeitä orkesterien kokonaisilmeen kannalta.  Tämä tosiasia on tanssijan hyvä ymmärtää, mutta laulajanimien runsaus on asiaan vasta perehtyvälle varmasti hämmentävää.

Muusikoiden esittelyssä kirja johdattaa meitä kuuntelemaan äänityksiä, joissa näiden soitto on erotettavissa. Musiikkiin vähemmän perehtyneelle tanssijalle tämä on erinomaista harjoitusta alkaa erottaa soiton kokonaisuudesta eri instrumenttien osuuksia. Vähemmän tanssineelle tämä voi kuitenkin olla liian kova urakka.



LUKUKOKEMUS

Ainakaan minua ei haitannut, että oli lukenut näistä orkestereista myös Lavocahin kirjoista, ja muistakin lähteistä. Tällä kirjalla on asioihin omanlainen otteensa ja omia pikantteja yksityiskohtia kerrottavanaan.  Niinpä voin hyvällä mielellä suositella kirjaa kenelle tahansa argentiinalaisesta tangosta kiinnostuneelle.

Verrattuna Lavocahin pääopuksen kahdenkymmenenyhden orkesterin listaan, Thomasin kahdenkymmenen yhtyeen luettelo on lähes identtinen, yhtä eroa lukuun ottamatta: Thomas esittelee Ricardo Malerban, joka ´puuttuu´ Lavocahilta, joka sen sijaan esittelee Juan Maglion ja Elvino Vardaron. Mitä Thomasin käyttämään luokitteluun tulee, hän myöntää että joidenkin orkestereiden sijoitus voi herättää eriäviäkin mielipiteitä: "We all hear music differently, so a romantic lyrical tango to one listener may be a rhythmic tango to another". Itselläni ei ollut mitään kovin erityistä huomautettavaa tehtyyn luokitteluun, mutta sen sijaan kohotin kulmakarvojani muutamia kertoja,  kun kirjan antamat tiedot joidenkin orkesterien äänitysvuosista (esim. Fresedo ja D´Arienzo) poikkesivat Lavocahin tai Tango Encyclopedian ilmoittamista.

Kuten edellä jo vihajaisin,  aloittelijalle sopiva annos kutakin orkesteria lienee lukea "Personal history" ja "Signature sound" -osastot. Vasta kun kiinnostus johonkin tiettyyn orkesteriin kasvaa, voi paneutua sen laulajia ja soittajia koskeviin yksityis­kohtiin. Kertarysäyksellä läpiluettuna tämä kirja on iso pala nieltäväksi, vaikka onkin ohuehko, ja veikkaan että alottelija tikahtuu ennen kuin ehtii viimeiselle sivulle — ainakin jos ahmii sitä aivan sivu sivulta.

Aloittelevan tanssijan kannalta olisi toivonut, että musiikkivalinnat olisivat sisältäneet runsaammin tangomaailman ´hittejä´ ─ jotka houkuttaisivat tanssijoita kuuntelemaan musiikkia aiempaa tarkemmin. Kirjassa on kuitenkin ns. musiikki­tieteelliset näkökohdat laitettu etusijalle, mikä suoraan tunnustetaankin: "The recordings that I refer to, and are included in the recommended playlist, are not a selection of ´The Best of Orchestra X´. I have chosen them to demonstrate a particular aspect of the sound, whether an instrument, a voice, or a change of style."

 
Takakannen tiedot.


Varsinainen kirjareferaatti loppuu tähän, mutta edellä olevaan viitaten otan vapauden— lähinnä aloittelijoita varten — täydentää kirjan esitystä luettelemalla jokaiselta orkesterilta nimenomaan yhden oman suosikkikappaleeni.



PIENI OMA SUOSIKKILISTA

Tämä valikoima on ensisijaisesti tarkoitettu kirjan listan täydennykseksi.  Sille jolla ei ole aikaa käydä läpi kirjan listaa (145 kappaletta), tai ei omista kirjaa, se voinee toimia myös omillaan.

Lähtökohtana ovat omat äänilevyni, joita orkesteria kohden on keskimäärin neljä, vaihdellen 2-8 kpl. Levyjeni kappaleet olen luokitellut tanssijan kannalta asteikolla yhdestä viiteen, jossa 5=suosikkitasoa, 4=tandatasoa, ja 3=tanssikelpoinen. Jos jostakin orkesterista ei ollut viitosluokan kappaletta, valitsin nelosella rankatun. Joskus ensisijainen suosikkini oli jo kirjan listalla, jolloin otin vaihtoehtoisen kappaleen. 

Listani heijastanee pitkälti yleistäkin makua — en ainakaan tietoisesti ole pyrkinyt poikkeuksellisiin valintoihin — mutta mieltymykseni tieheätunnelmaisiin tangoihin ja liiteleviin valsseihin saattaa näkyä.


                                                              Mutkattomat orkesterit


Francisco Canaro: Valsecito amigo  (Pikku valssi, ystäväni), laulajana Eduardo Adrián (1943) . Veikeän melodian kantamaa suloisenkatkeraa tunnelmaa, sopivassa tanssitempossa (65 tahtia/min). "Pikku valssi menneiltä ajoiltamme,  näin murhellisena en ole ennen sinua muistellut".  Kuuntele

Francisco Lomuto: Solamente ella (Vain hän), laulajana Alberto Rivera (1944). Hyvä vaihtoehto yleensä soitetulle Di Sarlin korkealentoisemmalle versiolle. Lomuton arjenkarheampi esitys tuo enemmän katu-uskottavuutta sanoitukseen. "Together, not knowing how clumsy we were, we learned, the hard way, all of love’s truths." Kuuntele

Edgardo Donato: Ella es así (Hän on sellainen) laulajana Horacio Lagos (1938). Selkeärytminen, kekskinopea milonga joka sopii aloittelijalle  "liso"-tanssittavaksi (vain hitaita askelia) ja enemmän tanssineelle "traspié"-rytmitykseen (nop-nop). "Hänen laulunsa kuin viulunsoitto, naurunsa kuin kulkunen, ääneensä kuin rastaan laulu — sellainen hän on..." Kuuntele

Orquesta Tipica Victor: Una vez (Yhden kerran), laulajana Ortega del Cerro (1943). Tangoblogin OTV-artikkelia lainatakseni: Tiivistunnelmainen soitto, jossa ripaus Caló:ta mutta myös vanhempaa porteño-tunnelmaa. Paljon ´viipymispaikkoja´ lyyriselle tanssijalle. "One time, I saw you just one time…and I fell in love with you — one time was enough." Kuuntele

Roberto Firpo: Barreras De Amor (Rakkauden esteitä), valssi 65 tahtia/min (1936). Hyvin samanhenkinen, suloisesti vanhahtava — mutta ei puhditon — valssi kuin aiemmin mainittu Canaron kappale. Liikuttaa mukavasti niin kroppaa kuin sielua.  Kuuntele


                                                                Rymiset orkesterit


Juan D´Arienzo: La Bruja (Noita), laulaja Alberto Echaüge (1938). Täpäkkää D´Arienzoa, jossa soiton käänteet antavat runsaasti tilaa tulkinnoille, ja sanojen La bruja kohdalla ohittamattoman hidastuspaikan: "Noita, ..... oikkuja röykkiöittäin, joiden orjaksi jäin.. "  Kuuntele

Rodolfo Biagi: Campo afuera (Muille laitumille),  laulajana Teofilo Ibanez (1939).
Tämä reipas milonga on kompromissivalinta, sillä totta puhuen minulla ei ole Biagilta yhtään ´suosikkikappaletta´; sen sijaan hänen ´rynkytysvuosilta´ paljon epäsuosikkibiisejä. Kun myöhemmin Biagin tangot kesyyntyivät, ne samalla vettyivät persoonattomiksi.  Kuuntele

Ricardo Tanturi: Que nunca me falte (Että en koskaan jäisi vaille), laulajana Enrique Campos (1943).
Teos kuuluu genreen, jossa laulun kohteena on oma äiti: "May I never miss your consoling voice — oh dear mother". Laulaja antaa palaa sellaisella hehkulla, että suomalaisissa laulelmissa ei kyllä tule samanlaista vastaan — vrt. vaikka kotimaiseen Orvokkeja äidille! Valinta tähän listaan johtui siitä, että kolmesta levystäni (joilla kaikilla solistina on Campos) tämä oli ainoa viitoseksi rankkaamani raita.  Kuuntele

Enrique Rodriguez: Ficha personal (Henkilötiedot), laulajana Armando Moreno (1944). Juuri näin letkeän kevyesti etenee korkeatasoinen milongamusiikki, kepeän ironisine sanoituksineen: "one eighty in height and elegant figure, without any discussion. Single, good looking, white complexion, straight nose, by intuition I am a poet and singer by profession." Löytyy Spotify:sta

Ricardo Malerba: La Piba de los Jazmines (Jasminityttö), laulajana Orlando Medina (1943). Lainatakseni Tangoblogin kirjettä Buenos Airesista marraskuulta 2015 (jossa selvitetään myös jasminien osuutta katukuvaan): "Ihastuin ensikuulemalla sen intensiiviseen pulssiin sekä melodia-osaston omintakeisuuteen. Melodia on haikea, mutta Orlando Medina laulaa sanoituksen kuin ulkopuolisen kertojan roolissa". Laulussa jasmiini kuvaa viattomuutta. Sen päähenkilö, monen ihailema nuori nainen kantaa rinnassaan aina tuoretta jasmiinia, kunnes hän kohtaa lipeäkielisen viettelijän — ja jasmiini lakastuu...  Kuuntele
 

                                                               Lyyriset orkesterit


Osvaldo Fresedo: En cada puerto un adiós (Joka satamassa jäähyväiset), laulajana Oscar Serpa (1944). Koska ensisijainen suosikkini sisältyi kirjan luetteloon, valitsin hieman umpimähkään yhden muista suosikeistani, joita on monta. Tämän kappaleen saundi on tyypillistä Fresedoa. Tangoblogin Fresedo-artikkelin sanoin: "Fresedon soiton pulssi tuntuu jäävän letkeän ja  jäntevän välimaastoon, ja sitä voisi kuvata ´letkeänjänteväksi´. Tunnelma on usein lyyrinen tai sentimentaalinen, tai jotakin siltä väliltä − eli suloisenhaikea".  Kuuntele

Carlos Di Sarli: Al Compas del Corazon (Sydämenlyöntien tahdissa), laulajana Alberto Podestá (1942). Di Sarlin tuotanto on hienojen tanssikappaleiden kultakaivos, josta löytynee joka tanssijalle useampikin mielikappale. Henkilökohtaisesti pidän hieman enemmän niistä levytyksistä joissa on intiimi tunnelma, ja joissa piano pysyttelee alemmissa rekistereissä, kuin mahtipontisemmista esityksistä, joissa piano kilahtelee ylärekisterissä. Valitsemani kappaleen sanoituskin on virittynyt ahdistuneeseen alarekisteriin:  ”A heart throbs, because I will see you again; my dream lies because you return slowly”.  Kuuntele

Miguel Caló: Jamas Retornaras (Et koskaan palaa), laulajana Raúl Berón (1942). Tangomaailman ´Beethovenin viides´ alkaa synkänenteisellä, hypnoottisella poljennolla, ja Berónin tuska pitää kuulijan pihtiotteessaan. Jos ei tanssija tähän eläydy, niin mihin sitten?  ”Et koskaan palaakaan … sen kertoo sieluin mulle, / ja yksinäisyydessäin / sua kutsun öin ja päivin”.  Kuuntele

Lucio Demare: No Nos Veremos Más (Emme enää näe toisiamme), laulajana Raúl Berón (1943). Demarella on monta siistiä tangoakin, mutta tässäpä yksi suosikkivalsseistani.  Kuuntele

Angel D´Agostino: Ahora, no me conocés (Nyt et tunne minua), laulajana Angel Vargas (1941).  Verrattuna Calón herättämiin tunnelmiin on D´Agostino enemmin haikea kuin dramaattinen, mutta yhteistä on jäntevä poljento, ja kyllähän tähänkin tunnelmaan voi uppoutua.  "Now you don’t know me…Your ungratefulness erased me!"  Kuuntele

Alfredo De Angelis: Muriendome de amor (Kuolla rakkaudesta), laulajana Oscar Larroca (1956). Tämän myöhäiskauden levytyksen valintaperuste on poikkeuksellinen. Se ei välttämättä ole erityisen mieluisa kappale tanssia milongassa, mutta on eräs "treeni-suosikkini". Sen tasaisesti, kuin junana etenevä jäntevä syke sopii nimittäin mainiosti erilaisiin tangokävelyn (caminata ) harjoituksiin!  Kuuntele


                                                            Monipuoliset orkesterit


Julio De Caro: Un dilema (Pulma) laulajana Augustin Volpe (1942). Lainaan Tangoblogin De Caro -artikkelia:  "Hitaahko, tiheätunnelmainen tango. Tanssille paljon pysähdyspaikkoja".  Tämä kappale voisi myös kuulua "Lyyriset" otsikon alle.  Kuuntele

Pedro Laurenz: No me extraña (En yllättynyt), laulajana Juan Carlos Casas (1940). "En yllättynyt lähdöstäsi / mutta kaipaan läsnäoloasi / sillä vaikeaa on tottua / yksinäisyyteen ja kipuun". Kappale on tunnelmaltaan tiivis, mutta voisi myös kuulua "Rytmiset" osastoon.  Henkilökotaisesti nautin suuresti pianistin (Héctor Grane´) soitosta, ja yhdyn lämpimästi Lavocahin luonnehdintaan "a wonderful pianist, possesed of excellent touch and timing"! Liekö ollut Jazz-taustaa?  Kuuntele

Osvaldo Pugliese: De floreo (Kukoistava), instrumentaalikappale (1950).  Tässä on Puglieselle tyypillistä äärilyyrisen ja voimakasiskuisten osioiden vaihtelua, mutta ei ihan voimakkaimmalla ´yumba-vaihteella´. Henkilökohtaisesti en erityisesti pidäkään Pugliesen voimakkaimmista yumba-äänityksistä — en tanssijana, enkä oikein muutoinkaan.  Kuuntele

Aníbal Troilo: El bulín de la calle Ayacucho (Ayacucho-kadun kämppä). Troilomainen perusvire, eli voiman ja pehmeyden liitto, on erinomaisen hyvin aistittavissa. On toisaalta poljennon voimakas draivi ja Orlando Goñin täpäkkä pianotyöskentely, toisaalta Francisco Fiorentinon sametinpehmeä ääni, joka haikeana muistelee poikamieskämpän aikoja.  Kuuntele   



VIITTEET

Lavocah, Michael.: Tango Stories. Milonga Press, 2012.
Lavocah, Michael.: Aníbal Troilo. Milonga Press, 2014.
Lavocah, Michael.: Osvaldo Pugliese. Milonga Press, 2016.
Tangoblogi: Romanttisen tangon kantaisä ─ Julio De Caro. 22.10.2015
Tangoblogi: Buenoksessa 2015 −osa kaksi. 19.11.2015
Tangoblogi: Osvaldo Fresedo−Tangoa pehmeän tunnelmallisesti. 9.2.2017
 Valiente, Gabriel: Encyclopedia of Tango. Omakustanne, 2014.