torstai 13. helmikuuta 2014

TANGO SALÓN OPPAITA


Voiko argentiinalaista tangoa - tai mitään muutakaan tanssia - oppia kirjasta? No, ei voi! Entä opetus-DVD:n avulla. No jaa, jollakin lailla, sinne päin.
Mutta lisäapuna voi sopiva oppimateriaali olla oivallinenkin kumppani. On siis paikallaan luoda lyhyt katsahdus oppimateriaalin tarjontaan, taikka siis ainakin Bloggarin tuntemaan aineistoon.


KIRJAT
Argentiinalaisen, pitkään Yhdysvalloissa vaikuttaneen Alberto Pazin ja kumppaninsa Valorie Hartin kirjaan Gotta Tango sisältyy tunnin mittainen opetuslevy. Amazonin hintaan 20 £ tämä kirja/DVD yhdistelmä on edullinen ostos, ja muutoinkin aivan suositeltava. Englanninkielinen DVD on huolella tehty ja opeteltavat kuviot demotaan monesta eri kuvakulmasta, myös hidastuksina. Levyn alussa on perustekniikkaan ja perusliikkeisiin paneutuvia harjoitteita, ja kirjan teksti komppaa videoesitystä hyvin. Pieni varoitus lukijalle: älä sekoita heidän käyttämäänsä ”La Base”-harjoitusaskelsarjaa ja saman nimikkeen yleisemmän käytön mukaista 8-askelsarjaa (Paso Básico) keskenään. Kirjassa on mainio 30-sivuinen johdatus tangotanssin ja musiikin historiaan. DVD:n sisällön tarkempi listaus tämän artikkelin lopussa.

Alberto Pazin ja Gustavo Benzercy Sabán kirjat
Buenos Airesissa asuvan, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa säännöllisesti opettavan Gustavo Benzercy Sabán kirjaan Embracing Tango ei liity DVD:tä, mikä on harmillinen puute. Alaotsikon sanan ”Techniques” mukaisesti hän kuvaa pikkutarkasti, sanoin ja valokuvasarjoin, Paso Básicon (8-askel peruskuvion), taka- ja etuochojen sekä vasemman ja oikean puoligiron tekniikat, niin viejän kuin seuraajan osalta. Tuskin kuitenkaan kukaan aloittelija, jos kokeneempikaan, osaa muuntaa ohjeet oikealla tavalla tanssituiksi kuvioiksi. DVD olisi korjannut tämän ongelman. Kirjan alaotsikossa on myös sana ”Metaphores”, ja iso osa kirjasta käsittelee tangotanssin aineettomampia näkökohtia alaotsikoilla The Surrender, Abut The Dance Floor, What Do We Mean By Creativity ja Codigos. Näistä jaksoista löytyy hyviä kommentteja, mutta eteläamerikkalaiseen kirjoitustapaan tottumaton lukija voi uupua runsassanaisen tekstin äärellä.

DVD-KURSSIT
Hankittavissa on monia opetussarjoja, joista jotkin ovat erinomaisia. Kuuluisan kansainvälisen opettajan Fabián Salasin aiemman partnerinsa kanssa tekemä kolmen DVD:n sarjaa ”The Tango Fundamentals” voi vilpittömästi suositella. Se on teknisesti korkeatasoinen ja paneutuu esitettäviin asioihin perusteellisesti. Ykköslevyllä on kaikki aloittelijan tarvitsevat elementit, eli cruzadaan meno sekä vastakkais- että ristiaskelluksessa, etu- ja takaochot, puolikäännökset vasemmalle ja oikealle, sekä giroja kumpaankin suuntaan, ja erilaisia harjoitusliikkeitä.  Kaikki esitettynä eri kuvakulmista ja myös hidastettuna. Viisaana yleisperiaatteena tuntuu olevan ”keep it simple”. Verrattuna edellä mainittuun Gotta Tango –kurssiin, tämän DVD:n opit ovat hieman helpommin omaksuttavissa. Ykköslevyllä pärjää ensimmäisen vuoden tanssija aivan mainiosti. Kakkos- ja kolmoslevyt syventävät ja laventavat ykköslevyllä esillä olleita asioita. Kakkoslevy on ainoa tuntemani DVD, joka on kokonaan omistettu kävelylle (!) ja kolmoslevy on puolestaan omistettu giroille.  Levymyynti (kts. viitteet) on Yhdysvalloissa, hinta edulliset 15-20 dollaria per DVD.

Fabián Salasin DVD:t

Myös Alex Krebsin DVD-sarjaa voi suositella lämpimästi. Se ei ole kokoelma erilaisia kuvioita, pikemmin johdonmukaisesti etenevä opetus, kuin tangokurssilla.  Sen rakenne poikkeaa niistä tangokurssi­rutiineista, joissa käytetään 8-askeleen Paso Básicoa perusrunkona, ja jollaista tyyliä argentiinalaiset kutsuvat ”akateemiseksi”. Sen vastakohtakäsite on Buenoksen milongoissa tanssimisen kautta opittu ”bien porteño”-tanssityyli, jolle niukka tilankäyttö on tunnusomaista. Krebsin ykköslevyn anti on kallellaan jälkimmäiseen kastiin. Kurssi alkaa niukasti tilaa vievillä pikku käännöksillä (ocho cortado heti kolmantena), ja myös perusochot sekä perusgirot demotaan tilaa säästävässä muodossa. Opetustyyli on miellyttävän selkeä ja rauhallinen. Bonuksena on DVD:n alussa musiikkiesimerkein ryyditetty tiivisesitys tangomusiikin kehityshistoriasta ja DVD:n lopussa selvitys argentiinalaisista milongansäännöistä.

Alex Krebsin DVD:t
 Sarjan toinen ja varsinkin kolmas levy sopii jo pidemmälle ehtineille tanssijoille. Hiljattain on julkaistu vielä neljäs, ”advanced” osio. Krebs toimii Yhdysvalloissa, ja yhden levyn hinta postikuluineen on noin 35 USD. Hänen koisivultaan (kts. viitteet) voi myös ladata suppeampia mobiiliversioita. Kotisivulla näkyy myös levyjen sisältöotsikot.


Ricardo Él Holandes´in DVD:t
Buenos Airesissa 14 vuotta vaikuttanut, nykyään Yhdysvalloissa toimiva Ricardo `El Hollandes` on julkaissut DVD-sarjan, johon kuuluu kaksi Tango Salón opetuslevyä. Ne eivät ole huonoja, päinvastoin huolellisesti laadittuja - ehkä liiankin huolellisesti, eli hieman pitkäpiimäisesti. Kotisivullaan (kts. viitteet) Ricardo luettelee pitkän listan vanhoja maestroja, joiden opissa hän on ollut, mutta hänen tanssityylissään on outoa notkopolvisuutta, joka häiritsee. Alkeiskuvioita demotaan avoimessa harjoitusotteessa, mikä voi olla aloittelija-katsojalle helpotus, mutta ”oikeastikin” tanssittaessa ote jää oudon avoimeksi. Levyjen sisällysluettelot löytyvät Ricardon kotisivulta. Eurooppalaisen formaatin DVD:itä ei ilmeisesti enää myydä yksitellen, ainoastaan kimppatarjouksina, mutta mobiiliversioita on myynnissä. Ricardon kursseja voinee ehdottaa tanssiopiskelun ”lisämausteeksi”.


Dance Visionin perus-DVD:t
Tässäkään yhteydessä ei voi ohittaa amerikkalaisen Dance Vision yhtiön laajaa argentiinalaisen tangon DVD-sarjaa (yhteensä 20 levyä!), josta löytyy kolmen DVD:n mittainen Tango Salónin ”peruskokoelma”. Siinä on, teknisesti hyvätasoisessa paketissa, neljänkymmenenviiden askelyhdistelmän sisäsiistit esitykset. Niissä on vähemmän kokeneelle jo liikaa haukattavaa, mutta pidemmälle ehtineelle tanssijalle tämä kokoelma on mainio referenssilähde. Käytetty tanssiote on melko avoin, mikä ei kuitenkaan johdu siitä, etteivät ”osaisi” tiivistä abrazoa, sillä he opettavat levysarjan toisilla levyillä  Tango Milongueroa. Hajahankintoja
Buenos Airesin visiiteillä, ja vähän netistäkin, on tullut tehtyä hajahankintoja, joilla voi olla omat ansionsa, mutta eivät tässä yhteydessä ansaitse laajempaa käsittelyä. Kuvassa näkyvistä opuksista tässä kuitenkin lyhyet luonnehdinnat, yläriviltä vasemmalta alkaen.
Copes:  Show-tango genren  kuuluisuuksien kankeahkot kuviot, kovin avoimessa otteessa.
Zotto: (Asi Baila. .) Samat moitteet lievempinä. Selkeät esitykset. Paljon asiaa (5 levyä).
Federico: Hassu tanssityyli pilaa muutoin didaktisesti kelvollisen kurssin (3 levyä).
Lapadula (Bailar Tango) Tiukka lähiote, mielenkiintoisia variaatioita. ”Pakan jokeri” (2 levyä).
Gavito: Huipuista huipuin parkettikuuluisuus. Vaikeita kuvioita. ”Pakan ässä” (3 levyä).
Ardt (Tango per. .) Selkeät esitykset, kurja äänitekniikka. Saksankielinen, ei käännöstä.

YOUTUBE
Tässäkin asiassa netti on yhtä aikaa aarreaitta ja romukasa - tai ainakin heinäsuova, josta neulan löytäminen voi olla vaivalloista. Tietyn kuvion nimellä  etsimisessä on kaksi perushankaluutta. Kuvioiden nimitys on vakiintumaton, ja niitä voivat tunnetutkin opettajat nimetä toisistaan poikkeavasti, tai samalla nimellä tarkoittaa eri asioita.  Lisäksi kuviohaun tuloksena on usein laajempi kuvioyhdistelmä, jonka yhtenä osana haettu askellus ”vilahtaa”.
Selkeämpää on hakea tietyn opettajan/saitin nimellä, ja valita osumista sopivat videot. Suositeltavia hakukohteita ovat esimerkiksi: Dario´s Tango Guide, Diego Blanco & Ana Padron, Homer & Christina Ladas sekä Marcos y Analia (espanjakielinen).
Useimmista yllä mainituista DVD-oppaista on youtubessa videolatauksia.

LOPUKSI
Jos olisin hankkimassa ensimmäistä tango-opastani, niin minkä valitsisin? Hmmm . . .
Jos olisin piakkoin lähdössä Buenos Airesiin, niin  Krebsin ykkös-DVD voisi toimia jonkinlaisena pika-apuna. Mutta jos haluaisin turvata pärjäämiseni  (normi)-tangokurssilla, niin Fabián Salasin ykkös-DVD olisi osuvampi hankinta.
Ja kun osaamista pitäisi alkaa laventaa, niin Krebsin ykkösen hankkineelle olisivat saman sarjan myöhemmät DVD:t  looginen valinta. Muut voisivat miettiä Dance Visionin levykolmikkoa.
Mutta toisaalta . . . vähällä rahalla saisi Gotta Tango kirjan ja DVDn, eikä muuta ehkä kaipaisikaan?

P.S.
EU:n ulkopuolelta tuoduista tavaroista joutuu maksamaan tullimaksun, jos arvo ylitää 22 €.

OSOITTEITA
Amazonin nettikauppa Englannissa http://www.amazon.co.uk/

SISÄLLYSLUETTELO
Gotta Tango DVD
Pääotsakkeet ovat autenttisia, mutta alaotsikot epävirallisia.
1a. Getting Tango Fit / Single steps
00:20 Position of your legs
00:35 Changing axis
01:05 Root leg movements
02:15 Right  inside cross
02:35 Left inside  cross
02:50 Right outside cross
03:15 Left outside cross
03:30 Practica - the cross steps
1b. Getting Tango Fit / Step combinations
04:15 The resolution
05:45 Change of front - turning clockwise
06:45 Change of front - turning anticlockwise
07:45 Change of front - turning both ways
08:30 La Base
09:25 Code of the Tango Cross
2. Get Together
10:15 The embrace
11:30 Marking left and right openings
11:55 Marking inside crosses
12:20 Marking outside crosses
13:30 Body postions
3. Get on the Floor / Salidas
16:35 La Resolution
16:45 La Base
19:20 Salida simple
21:45 Salida cruzada
22:30 Salida cruzada variation
23:45 Cambio de frente - turning anticlockwise
4. Start Turning / Giros
26:30 Giro con Sacadas - turning clockwise
28:50 Giro con Sacadas - turning anticlockwise
31:10 Giro con pasada
33:05 Medio Giro 6-7-8 in crossfeet system
35:00 La Media Luna
5. Go Both Ways / Ochos
37:15 Ocho adelante - stationary
38:00  Ocho adelante - travelling
38:55 Ocho adelante - crossfeet system
40:10 Ocho adelante from La Base
41:35 Ocho atras - from sidestep
43:50  Ocho atras - from giro
44:35 Ocho atras - from giro at cruzada
6. Arrepentidas
45:45 Interrupting La Base at step 3
47:50 Interruption of Salida and Forward Ocho
48:00 Interruption of Forward Ocho
7. Code alterations
49:00 etuOcho OIK -> takaOCHO VAS
50:30 etuOcho VAS-> takaOCHO OIK
51:50 takaOCHO OIK -> etuOCHO VAS
53:15 takaOCHO VAS -> etuOCHO OIK
8. Parada
54:30 Parada Sandwich
9. Gancho
57:05 Gancho to the man´s left
10. Boleos
58:30 Back boleo VAS
59:50 Back & front Boleo OIK