torstai 16. lokakuuta 2014

TIETORUSINOITA PULLAMÖSSÖSSÄ




















Andrew Graham-Yooll: 
Goodbye Buenos Aires
Eland Publishing Ltd, London, 1999
Pehmeäkantinen, 211 sivua


Tangoa tämä kirja ei mainitse sanallakaan, mutta se kuvaa Argentiinan ja erityisesti Buenos Airesin elämänmenoa vuosilta 1928 -1963, piirtäen tango-orkesterien historiasta kiinnostuneelle Argentiinan yhteiskunnasta mielenkiintoisen taustakuvan.
Kirja sisältää uuvuttavan määrän päivälehdistä, matkaselostuksista ja monenlaisten henkilöiden kirjeistä poimittua silpputietoa, ja opuksen läpi kahlaamiseen tarvittiin uteliaisuuden antamaa sisua. En varsinaisesti suosittele kirjaa, mutta siitä löytyi joitakin rusinoita Blogin lukijoille poimittavaksi.

ISÄ LÄHTI EMIGRANTIKSI
Kirjan taustajuonena on kirjailijan isän emigroituminen Englannista Argentiinaan vuonna 1928. Joka toinen kirjan luku kertoo nuoren, pennittömänä maahan saapuneen miehen uskomattomista seikkailusta  ̶  valitettavasti tusinakirjallisuuden tasoisesti.
Joka toisessa luvussa on konkreettista tietoa Argentiinan historiasta. Siitä vuonna 1944 syntyneellä kirjoittajalla on erinomaiset tiedot, sillä hän syntyi Buenos Airesissa ja työskenteli yli 20 vuotta Buenos Aires Herald -lehden toimituksessa, mm. päätoimittajana.

ARGENTIINA OLI BRITTILÄINEN
Kirja valottaa erityisesti brittiläisen yhteisön roolia viime vuosisadan Argentiinassa. ”The Ingleses were superior. It was enough to speak English to feel better than the others”.  Tällainen status alkoi jo 1800-luvulla, voimistuen ensimmäisen maailmansodan jälkeen, mutta heikkeni 1940-luvulla, jolloin Juan Perón aloitti ulkomaisten omistusten kansallistamisen, ja kriisiytyi 1950-luvulla. Mutta toista oli vielä vuonna 1925, kun julkisia esiintymisiä karttanut Walesin herttua vieraili Argentiinassa, saaden niin ylitsevuotavan innostuneen vastaanoton, että oli uupua kaikesta huomionosoituksesta, kirjoittaen kuningatar-äidilleen ”I´ve had a frightful official week in Buenos Aires. The worst in my life, I believe”.
Päinvastoin kuin Italiasta, Espanjasta ja muista Manner-Euroopan maista saapuneet siirtolaiset, valtaosa englantilaisista ei ollut hakeutunut Argentiinaan köyhyyttä pakoon, vaan olivat saapuneet maanomistajan tai teollisuusmiehen ominaisuudessa. Heidän määränsäkin jäi pieneksi. Kun Buenos Airesin koko väkiluku vuonna 1925 oli puolitoista miljoonaa, brittitaustaisia heistä oli korkeintaan 40 000. Englantilaiset avasivat oman sairaalan ja Harrods-kauppakeskuksen, perustivat päivälehden, pankkeja, rautatie- ja bussiyhtiöitä, sekä harrastivat lihan vientiä ja ylellisyystuotteiden tuontia. Vuonna 1927 tuliterän Chevrolet-auton sai Buenos Airesissa hintaan 375 Englannin puntaa.

SEE YOU AT THE CLUB!
Brittiyhteisön kiintopisteitä Buenos Airesissa olivat bisnesmiesten English Club, poolonharrastajien Hurlingham Club, ravimiesten Jockey Club, sekä useat anglikaaniset seurakunnat. Mainittakoon, että nämä kaikki jatkoivat toimintaansa nykypäiviin asti. Tämänhetkisen arvion mukaan Argentiinassa asuu 10 000 syntyperäistä brittiä ja noin 100 000 brittijälkeläistä.
Buenos Airesia kutsuttiin viime vuosisadan alkupuolella Etelä-Amerikan Pariisiksi, ja Euroopassa oli vallalla sanonta ”rikas kuin argentiinalainen”. Vuonna 1908 valmistunut oopperatalo Teatro Colón (Kolumbus) oli puitteiltaan ja ohjelmistoltaan Milanon La Scalan veroinen ja brittiläissomisteiset rautatiet olivat huippumodernit ─ junavaunuissa oli mm. puhelimet!  Jo vuonna 1913 oli avattu ensimmäinen maanalainen metrolinja ja vuonna 1927 Buenos Airesin kaduilla liikkui noin 20 000 autoa sekä 3 500 sähköraitiovaunua.

SATUMAA
Lukuisat kansainväliset kuuluisuudet vierailivat Argentiinassa viime vuosadan alkupuoliskolla, tai jopa asuivat siellä pidempään. Kirjassa vyörytetään pikanttien yksityiskohtien saattamana lukijan silmien eteen monenlaisten vierailijoiden nimilistaa. Joukossa ovat Espanjan kuningas Alfons XIII, prinssi George (”Yrjö”), Kapurtalan Maharadja, Umberto di Savoia, Albert Einstein, kirjailijat Antoine de Saint-Exupéry, Pablo Neruda, García Lorca, Aldous Huxley ja Noel Coward, sekä näyttelijät Josephine Baker ja Maurice Chevalier.
Epäselväksi ei jää, että viime vuosisadan alun Buenos Aires oli brittiyhteisölle satumaa!