torstai 19. helmikuuta 2015

VUORIKIIPEILEVÄ JÄRJESTÖAKTIIVI – Mari Lahti


Tapasin Marin ensi kertaa syksyllä 2010 Argentiinalaisen tangon alkeiskurssilla, jolla hän oli vetäjänä. Olen siitä lähtien ihaillut Marin kaunisryhtistä ja notkealiikkeistä tanssia.  Tällä hetkellä voin tyydytyksellä todeta saaneeni, tämän vuoden alusta, mahdollisuuden yhteiseen viikoittaiseen harjoituskäyntiin paikallisessa tanssistudiossa. Niiden yhteydessä käytin tilaisuutta hyväkseni haastatellakseni häntä Henkilökuvat-palstaa varten.

Tango löytyi Dublinissa
Kertomansa mukaan Mari ei nuorena ollut erityisen liikunnallinen. ”Enemminkin olin lukutoukka”, hän toteaa. Aikuisena tuli kokeiltua Salsaa ja Lindy Hopia, mutta kumpikaan tanssi ei tuntunut oikein omalta. Ajatus harrastaa Argentiinalaista tangoa oli alkanut kyteä Marin ajatuksissa, mutta Turussa ei siihen aikaan ollut säännöllistä opetusta, eikä satunnaisille viikonloppukursseille löytynyt tanssiparia.
Vuonna 2008 Mari oli muutaman kuukauden harjoittelujaksolla Irlannin Dublinissa. Siellä hän löysi tangon ”drop-in” kurssit. Niille ei tarvinnut olla paria, ja näin hän pääsi Argentiinalaisen tangon harrastuksen alkuun. Turkuun paluun jälkeen täältä löytyi tanssipariksi Jere Virta, ja harrastus sai jatkuvuutta. Turussa satunnaisesti järjestettyjen viikonloppukurssien lisäksi oppia haettiin mm. Helsingistä ja Tampereelta sekä kansainvälisiltä tango leireiltä.

Turku Swing Society
Mari on ollut vetämässä Turku Swing Societyn Argentiinalaisen tangon kursseja aina niiden perustamisesta asti vuonna 2009, aluksi Jere Virran ja sittemmin Tommi Vornasen kanssa.  ”Alussa ajatuksena oli vain koota pieni ryhmä aiheesta kiinnostuneita, joille ajattelimme voivamme jakaa Jeren kanssa siihen asti oppimiamme asioita”, Mari muistelee. ”Kesällä 2009 järjestimme siinä mielessä tutustumiskurssin, mutta jo syksyllä aloitimme säännöllisten viikkotuntien pitämisen”.


Turku  Swing Societyssä syksyllä  2010

                                     
 Elämänkumppani löytyi kalliojyrkänteeltä
”En muista lapsena erityisesti pitäneeni kiipeilystä, mutta aikuisiällä eräs ystävätär sai minut mukaan kiipeilykurssille, ja ihastuin lajiin välittömästi”, Mari kertoo. ”Ja yhteiseltä kiipeilymatkalta löysin myös avomieheni Jussin. Tämä yhteinen harrastuksemme vie meidät säännöllisesti luonnon helmaan, jossa me molemmat muutoinkin viihdymme, minä kun olen myös intohimoinen sienestäjä ja marjastaja”, Mari sanoo, ja paljastaa että myös heidän 2-vuotias esikoisensa Iivi on jo saanut omat kiipeilykengät. ”Jonakin päivänä kipeämme porukalla!”.

 Kiipeilymatkalla Espanjan El Chorrossa  
                                               
Lautakuntatehtäviä, nuorisotyötä ─ ja luomuruokaa
”Kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihin virisi jo nuorena, sillä olen aina ollut aktiivinen eri yhdistyksissä”, toteaa Mari. Vuodesta 2013 hän on ollut Turun kaupungin nuorisolautakunnan jäsen ja vuodesta 2015 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lähipalvelulautakunnan jäsen. Mari toimii myös Turun Ensi- ja Turvakodin hallituksen varapuheenjohtajana ja Turun Nuorten Kotkien puheenjohtajana. ”Luottamustehtävät teettävät paljon työtä, ja vaativat monenlaista asioihin perehtymistä, mutta antavat myös paljon. Itselle erityisesti lapsi- ja nuorisoasiat ovat sydäntä lähellä ja koen tärkeäksi pyrkiä vaikuttamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin myös poliittisen päätöksenteon kautta” Mari toteaa.

Marin monipuolisuus on hänet tuntevien tiedossa, mutta ainakin minut Mari jälleen kerran yllättä, kun käy ilmi että hän myös pitää terveelliselle ruualle omistettua, julkista blogia osoitteessa https://letmegoorganic.wordpress.com/.  ”Olen intohimoinen luomun ja lähiruuan kannattaja”, toteaa Mari.

Marin ruokablogin etusivua