torstai 1. lokakuuta 2015

OPPIMATERIAALI – Argentiinalainen valssi


Argentiinalainen valssi (Vals) on tangon ´unelmoiva sisar´, joka liitelee suloisenhaikeiden sävellysten siivin. Harmillista kyllä, tämä viehättävä sisar jää tangoseurojen oppitunneilla tangoa paljon niukemmalle huomiolle ─ ja milongoissa perinteisesti vähemmille tandoille. Argentiinalaisesta valssista toki ´selviää´ käyttämällä samoja askelsarjoja kuin edeltäneessä tangotandassa, mutta nimenomaan valssiin sopivien askellusten ja rytmitysten käyttö auttaa pääsemään lähemmäksi tämän ihanan tanssin ydintä.
Tämänkin tanssin oppimisessa elävä opettaja on keskiössä, ja hyvältä opetustunnilta tallennettu videopätkä säilyy kotiharjoituksiin kullan arvoisena tukena. Lievää isompi puute niissäkin on, sillä yleensä videolle on saatu ─ tanssiesityksen muodossa ─ vain tunnin ´lopputulos´, tuiki tärkeiden teknisten selostusten jäädessä osallistujan ulkomuistin varaan.
Tässä kohtaa kaupalliset opetusvideot peittoavat live-kurssien videoinnit,  sisältämällä seikkaperäisiä kuvauksia viejän ja seuraajan erillistekniikoista sekä parityöskentelyn nikseistä. Perustaitojen kehittyessä voi videoilta alkaa poimia itselleen myös lisää askelsarjoja.
Bloggaajalle on tanssivuosien kuluessa kertynyt joitakin valssin opetusohjelmia, joista seuraavassa lyhyet arviot.

PERUSKOKOELMA  [COTÉ & GARCIA]
Christy Cotén ja George Garcian yhdysvaltalaiselle Dance Vision:ille tekemä laajaan argentiinalaisen tangon opetusvideosarjaan on viitattu aikaisemmassa blogikirjoituksessa 1).

Made in USA. Huolellisesti ja värittömästi.
Opettajien esiintyminen on kovin virkamiesmäinen, vailla ´tanssikipinää´. Innotonta yleiskuvaa korostaa heidän käyttämänsä varsin avoin tanssiote. Kunhan vasta-alkaja ei ota tällaista harmaanpuoleista menoa ja lepsua tanssiotetta ihanteekseen, niin eka opetuslevy on oikein hyvä peruspaketti argentiinalaiseen valssiin tutustumiseen ─ ja toka levy tarjoaa purtavaa myös edistyneemmille tanssijoille.   
Ensimmäisen levyn useimmat askelsarjat lähtevät liikkeelle ristiaskel-aloituksesta (salida cruzada), mikä onkin mainio lähtökohta valssin harrastukseen. Kakkoslevyn kuviot ovat pitkälti ”yleisen tangosanaston” mukaisia, rakentuen cambio de frenten ja giron tyyppisille askelluksille, mutta sopivat toki valssin tahtiin tanssittaviksi ja antavat ykköslevyä enemmän haastetta tanssijalle. Osoitteessa www.dancevision.com levyt ovat ostettavissa 39 USD kappalehintaan (plus postikulut ja mahdollinen tullimaksu).

PUURTAJAT ASIALLA  [RICARDO & ROTRAUT]
Tämä hollantilais-saksalaisella perusteellisuudella väsätty, Ricardo ja Rotraut Rumbaumin tunnin ja kahdenkymmenen minuutin mittainen kurssi käynnistyy verkkaisesti, sillä levyn ensimmäisellä neljänneksellä näytetään ainoastaan normi-salidoiden pikku variaatioita. 
Vaikka kyseessä on muutoin laadukas opetusvideo, niin opettajaparin ajoittain heikkotasoista tanssiotetta ja viejän koukkupolvista askellusta ei kannata ruveta matkimaan. On myös hyvä huomata, että kyseessä on voittopuolisesti  ”askelkurssi”, jossa vartalon käytön ym. vientitekniikan ohjeistus jää vähäiseksi.

Kuvio-oppia germaanisella perusteellisuudella.

Yleisekuvaksi jää, että kysessä on ”tango-repertuaarin” opetamista valssin tahtiin. Levyn loppupuolella käytetään paljon tilaa asioihin, kuten Barridat ja Colgadat, jotka eivät ainakaan Buenos Aireksen milongoissa kuulu yleisiin valssikuvioihin ─ jos kohta ei tangon tanssimiseenkaan.
Tätä valssin opetuslevyä, kuten tekijöiden neljää muun aiheista DVD:tä myydään osoitteessa http://www.tango-dvd.net/ . Hinta on 32 euroa + postikulut.

SUURELLA TUNTEELLA [OSCAR & GEORGINA]
Tässäpä  vastakohta edellä esiteltyjen opettajaparien virkamiestanssille! Jo abrazoon kietoutuminen on suurta draamaa.  Oscar ja Georgina Mandagaranin tanssissa on menoa, meininkiä ja vahvaa porteño-fiilistä.  Tunnelman intensiivisyyttä lisäävät Oscarin argentiinalaista tangoa ja Buenos Airesin milongatunnelmia ylistävät palopuheet.  

Aprende y disfruta!

Levy jakaantuu viiteentoista osioon, kussakin yksi askellussarja. Neljässä käsitellään eri asteista rytmistä leikittelyä, joko suorassa kävelyssä, siksakkina tai ocho cortadossa. Loput ovat erilaisia giro-rakennelmia sisältäen ochoja, media lunaa, ocho cortadoa tai quebradan. Vahvuutena tässä oppimateriaalissa ovat, opettajien esimerkillisen abrazon lisäksi, seikkaperäiset selostukset niin viejän kuin seuraajan tekniikoista.
Mandagaranien oppimateriaalituotantoa myydään osoitteessa http://www.tangodebuenosaires.com/. Valssiaineisto maksaa fyysisenä DVD:nä 60 USD, jolloin päälle tulee posti- ja tullimaksuja, mutta vaihtoehtona on myös netistä lataus hintaan 50 USD. 

KVALITEETTIA TOTISENA  [DIEGO & CAROLINA]  
Argentiinalaiset Diego Di Falco ja Carolina Zokalski ovat jo pitkään asuneet ja opettaneet Yhdysvalloissa. Synnyinmaassaan he hankkivat aikoinaan vankan ammattitaidon. Diegon opettajina olivat Antonio Todaro, ”Pupi” Castello, Miguel Balmaceda, Pepito Avallenada ja Juan Carlos Copes. Viimeksi mainittu opetti myös Carolinaa, joilla alun perin oli balettikoulutus. Produktioon Forever Tango he osallistuivat sen nuorimpina jäseninä koskaan. Toimiessaan vielä Buenos Airesissa, he tekivät aikoinaan Daniel Trennerin laskuun neljä opetusvideota, joista yksi on nimeltään Tango Waltz (Vals) Figures. Videot on ladattavissa mp4-muodossa osoitteesta www.itangocafe.com.

Kuviokoosteita edistyneille

Video on huolella suunniteltu. Siinä esitellään 12 kuviota tarkkoine yksilö- ja paritekniikkaohjeineen. Kaikki kuviot ovat eteneviä ja luonteeltaan ´valssinomaisia´. Kolmessa kuviossa edetään ilman pyörähdyksiä, kolme edustaa ketjutettuja pyörähdyksiä (Cadenas), ja loput ovat muuta pyörähtelyä sisältäviä, eteneviä askellussarjoja. Tekniikaltaan kuviot ovat vaativia ja tekijät painottavat alkupuheessaan, että se on suunnattu edistyneille jotka jo osaavat tanssia valssia”.
Videolla ei haaskata aikaa jutusteluun eikä muuhunkaan ”löysäilyyn”, vaan koko 60 minuuttia käytetään tehokkaasti kuvioiden läpikäymiseen. Asiaan keskittyminen ilmenee myös vakavanaamaisuutena. Opettajien vankka tanssijan ammattitaito paistaa heidän tyylikkäästä liikehdinnästään, mutta show-tanssitaustasta johtunee, että tanssiote on ajoittain melko avonainen.

OPPIA HUUMORIHÖYSTEELLÄ  [SEBASTIAN & MARIANA]
Vuoden 2012 Frostbite-festivaalillakin opettaneet, kansainvälisesti laajasti tunnetut Sebastian Arce ja Mariana Montes ovat osaavia ja innostavia opettajia ─ myös videolla.
Perinteisestihän opetusvideot on laadittu tiukkaan, ennalta suunniteltuun muottiin, mikä helposti tekee niistä hieman ´puisevia´. Niiden vastakohtana Sebastianin ja Marianan videot tuntuvat lähes improvisoiduilta, ja Sebastian höystää menoa vielä pikku hauskutuksilla.
Tämä tekee videoiden seuraamisen lähes viihteeksi ─ ainakin ensi katsomalla. Toistuvassa katselussa, kun jekut ovat jo tuttuja, ne alkavat haitata asiaan pääsemistä. Heidän videoidensa äärellä kokee kuitenkin niin paljon oivalluksia, että ajoittaisen sivuraiteilla vitkastelun jaksaa antaa anteeksi.
Opi valssikuvioita nauraen

Opetuspaketti löytyy osoitteesta http://www.tangomeet.com/. Se koostuu seitsemästä noin 20 minuutin osavideosta, yhteishintaan 42 euroa. Kaksi ensimmäistä osavideota ovat kokoelman heikot lenkit, joissa valssin tahtia selostetaan käsittämättömän sekavasti ja oudoin harjoitusaskelluksin. 
Kolmannen osion esittelemä giro-variaatio on vielä melko ´tangomaista´ kamaa, mutta neljännessä ja viidennessä osassa näytetyt, sinänsä melko yksinkertaiset kuviot ovat jo veikeän valssinomaiset. Kuudennessa osassa harjoitellaan hieman monipuolisempi, mutta myös erittäin valssinomainen askellussarja, ja seitsemännen osavideon kuviona on ristiaskelluksessa varsin soljuvasti etenevä jatkuva pyöritys.
Video-osioiden parin tunnin yhteiskestosta huolimatta tämän kurssin kuviomäärä jää reilusti niukemmaksi  kuin kaikissa edellä mainituissa opetusohjelmissa.

HISTORIAN SIIPIEN HAVINAA [TÉTE & SILVIA]
Edellä mainitussa osoitteessa www.itangocafe.com on ladattavissa 1990-luvulla tehtyjä oppitunteja monelta kuuluisalta milongerolta, heidän joukossaan Pedro ”Tete” Rusconi (1936-2010) ja partnerinsa Silvia Damiani. Heiltä on nauhoitettu sekä tango- että valssioppitunti. Nämä videoinnit teki yhdysvaltalainen Daniel Trenner alun perin PAL-videokaseteille, ja kuvalaadussa on selvästi toivomisen varaa.
Opettajat puhuvat espanjaa, ja Trenner tulkkaa lennosta englanniksi. Harmillista kyllä, tanssiesitysten ”säestyksenä” on pelkkä metronomi, sillä taustamusiikki puuttuu ─ ilmeisesti tekijänoikeussyistä. Oppitunnin sisällön selaamiseen ei ole valikkoa, vaan kaikki on yhdessä pötkössä, mikä tekee jonkun tietyn kohdan uudelleen löytämisen hankalaksi. Koska Tete oli eräänlainen valssin legenda-hahmo, monin tavoin puuttellisenkin taltioinnin seuraamisessa on kuitenkin oma mielenkiintonsa.

Tete Rusconi muistoissamme.

Teten viennin miellyttävyydestä Bloggaaja on kuullut hänen kanssaan tanssineen Danielle Charonnetin2)  henkilökohtaisen todistajalausunnon. Ilman tätä tietoa sekä tietoisuutta Teten milongueron maineesta, satunnainen katsoja voisi erehtyä luulemaan että videolla liikkuu kuka tahansa ”touhukas pappa-tanssija”, sillä Tete ei panosta  viejän koreiluihin tai muuhun itsensä esille tuomiseen ─ mutta rikkumaton tasapaino ja tiiviinä pysyvä abrazo kielii tanssijan taidoista.
Vajaan tunnin kestävä video on selvästi tehty melko ”lennosta”, ilman suurempaa etukäteis-suunnitelmaa. Läpikäyvänä elementtinä on Teten erikoinen tapa aloittaa Giro viejän usealla taka-askeleella, joille hän näyttää ikään kuin ”heittäytyvän”. Hänen tanssityyliinsä myös liittyy vanhoille milongueroille tyypillinen dissosiaation niukka käyttö, eli viejän pyörähdykset  tapahtuvat melko lailla ´koko kropalla´.
Kautta teoksen kuullaan runsaasti Teten ajatuksia tanssista sinänsä ja valssista erityisesti. Myös pidempiä demotansseja on nauhoitettu runsaasti, mutta kuten edellä mainittiin, mp4-muunnoksessa musiikki on korvattu metronomin iskuilla, mikä latistaa esitysten seuraamista.

KANNATTAKO HANKKIA ─ JA MITÄ?
Kuten sanottua, parhaan opin saa elävältä opettajalta, mutta harvakseltaan vastaan tulevien valssioppituntien teemoista kertyy helposti epäyhtenäinen postimerkkikokoelma. Videokurssista saa systemaattisen tukiopettajan, joka jaksaa kerta toisensa jälkeen kerrata ohjeitaan.
Alkeis- ja alkeisjatkotasolle, eli 1-2 vuotta tanssineelle suosittelisin Cotén ja Garcian ykköslevyä, ja 3 vuoden tanssikokemuksella voisi tutkailla heidän kakkoslevyään. Ricardon ja Rotrautin DVD on ongelmallisempi, sillä kun alkupuolella kuhnaillaan lillukanvarvuissa, niin loppuosa on jo kovin monimutkaista kamaa.
Edistyneiden tasolla antoisimmat valinnat lienevät  Diegon ja Carolinan sekä Oscarin ja Georginan videot, joista jälkimmäisestä on tullut Bloggaajan erityissuosikki.  
Sebastianin ja Marianan videot eivät ole huonoja, ja Sebastian laukoo ─ jatkuvan vitsailun lisäksi ─ monia mielenkiintoisia huomioita, mutta kokonaissubstanssi jää selvästi niukemmaksi kuin vertailukohteilla. 
Tetén ja Silvian nauhoitus kiinnostanee lähinnä historialliselta kannalta.

VIITTEET