torstai 15. lokakuuta 2015

ORKESTERITIEDON TIILISKIVI – Encyclopedia de Tango


Kun haluaa tutkia jonkun tango-orkesterin äänitettyä repertuaaria, tai yksittäisen kappaleen äänityspäivämäärää, apu löytyy netin diskografioista. Niistä Bloggaajalle tutuimmat ovat http://www.tango-dj.at/database  ja https://tango.info/eng/discographies.
Painetuissa listauksissa on toisaalta omat hyvät puolensa. Michael Lavocahin Tango Stories-kirja 1)sisältää usean kultaisen ajan tanssiorkesterin osittaiset diskografiat, ja kirjassa Anibal Troilo 2)   on tämän orkesterin täydellinen julkaisuluettelo.
Ylivertainen opus on kuitenkin Gabriel Valenten Encyclopedia of Tango, josta tässä lyhyt esitys.



TIETOJÄRKÄLE
Kirja on 800-sivuinen ja painaa 1,3 kiloa. Sisältö on järjestetty yhteensä 148 orkesterinjohtajan nimen mukaan,  Anselmo Arietasta aina Roberto Zerilloon. Äänitykset on listattu yhtiöittäin (Odeon, RCA-Victor, jne) ja orkesterin kulloisenkin kokoonpanon mukaan, joka on lueteltu instrumenteittain. Joka kappaleen kohdalla on luonnollisesti mainittu mahdollinen laulusolisti, sekä kappaleen genre (tango, vals, milonga, ym). 



Netin diskografioita tähän opukseen (kuten myös keskenään) vertailtaessa, havaitsee eroja ja puutoksia ─ puolin ja toisin. Tango-orkestereista ja tangomusiikista kiinnostuneelle harrastajalle tämä tiiliskivi on kuitenkin kultakaivos. Englannin Amazon http://www.amazon.co.uk/ myy kirjaa hintaan 23 puntaa.

VIITTEET
1. Tango Stories. Musical Secrets. Michael Lavocah, Milonga Press, 2012                                                     2. Tango Masters: Aníbal Troilo. Michael Lavocah, Milonga Press, 2014