perjantai 6. marraskuuta 2015

BUENOKSESSA 2015 - osa1

Jälleen kerran, kuudennen, olemme saaneet vaihtaa kotimaan syysmaisemat Buenos Airesin kesäisempään ympäristöön.  Kun joulun alla palaamme, on reissujemme yhteispituudeksi tullut 36 viikkoa – siis reilusti yli puoli vuotta!

Kaupunki on aika lailla entisensä; enemmän kai me olemme näinä vuosina muuttuneet. Muistan elävästi, miten ensimmäisellä käynnillä - vasta vuoden argtangoa harrastaneina - jännitimme milongoihin osallistumista kovin. Eka käynneillä oli kaupungin ´jokainen´ tanssikenkäkauppa testattava, ainakin toisen meistä mielestä. Ja sen toisen mielestä piti päivittäin ehtiä ainakin parille tangotunnille.

Tällä kertaa osallistumme vain kahdelle ryhmätunnille viikossa, minkä lisäksi otamme viikoittaiset yksityistunnit kahdelta eri opettajalta. Runsaasti aikaa jää siis lepoon, yleisturismiin sekä milongoissa käymiseen.

EL NIÑO VAIKUTTAA

Täkäläiseen alkukesään saapuvan on hyvä tietää, että lämpötila voi olla hyvinkin vaihteleva. Koska ensimmäinen matkamme oli tapahtunut tammi-helmikuun helteissä, emme tienneet tätä asiaa, kun seuraavalla kerralla saavuimmekin lokakuun puolessa välissä - ja palelimme vähissä vaatteissamme lämmittämättömässä asunnossamme.

Pari tähän asti vietettyä viikkoamme ovat olleet säältään vaihetelevia. Saapumispäivän +27 astetta vaihtui nopeasti useita päiviä kestäneeksi, toistakymmentä astetta kylmempään säähän, ja vasta hiljalleen päivälämpötila on jälleen noussut yli kahdenkymmenen. Tämän vuoden säästä ennustetaan El Niño-ilmiön vuoksi ylipäätään normaalia viileämpää, ainakin tällä Etelä-Amerikan korkeudella, koska lämpimät ilmamassat ovat kasautuneet Australiaan. Meille on kerrottu, että tämän vuoden lokakuu oli kylmin 55 vuoteen!

Buenoksen yleissäästä ennustetaan viileää ja kosteaa

KALLISTUVAA

Sekä ruokaupassa, ravintoloissa että kahviloissa hinnat tuntuvat selvästi nouseen. Siinä missä kahden hengen kahvilakäynnistä on aikaisemmin selvinnyt täkäläisellä satasella, hinta meni nyt kauas toiselle sadalle. Taksissa voi vain muistella 4-5 vuoden takaisia aikoja, jolloin parillakymmenellä pesolla ajoi kaupungin laidasta toiselle. Siihen nähden hinnat tuntuvat kolminkertaistuneen. Argentiinassa onkin ollut jopa 30 % inflaatio, joka tosin tänä vuonna lienee laskenut ”vain” kahteenkymmeneen prosenttiin.

Kahvilassa kului satanen henkeen

Euroja tai dollareita saa, turistin onneksi, puolivirallisissa ”blue market” vaihtotoimistoissa vaihtaa noin puolitoistakertaiseen kurssiin verrattuna viralliseen vaihtokurssiin. Paras tähänastinen vaihtomme antoi 100 eurosta 1650 pesoa, kun virallinen kurssi olisi ollut 1050 pesoa.

CONFITERIA IDEAL

Perinteeksemme muodostuneen tavan mukaisesti avasimme tanssitilimme iltapäivämilongalla historiallisessa, puitteiltaan loistokkaassa Confiteria Idealissa, joka sijaistee kivenheiton päässä Buenos Airesin tunnetuimmasta maamerkistä, Obeliscosta.

                                                                  Astu kanssamme Confiteria Idealiin!

Sunnuntaina klo 18 jälkeen läsnä oli enimmäkseen paikallisia pariskuntia. Tämä ilmeni heti saavuttuamme siitä, että alkaneeseen Chacarera-tandaan osallistui täysi lattiallinen tanssijoita. Paikan kivilattiaa on hyvä tanssia, ja tanssijoita oli tälläkin kerralla sopiva määrä; runsahkosti, mutta ei tungokseen asti. Ja kuten aina ennenkin, tarjoilu oli kaupungin hitainta…

NUEVA ESCUELA ARGENTINA DE TANGO

Vuosi sitten Tangoblogi raportoi tanssikoulu Escuela Argentina de Tangon toiminnan loppumisesta, huhujen mukaan vuokrarästien vuoksi. Tangoturistien onneksi koulu on jälleen toiminnassa, lisänimellä ”Nueva”, ja sen viikko-ohjelma on lähes yhtä laaja kuin ennen.   

Nueva Escuela Argentina de Tangon viikko-ohjelma

Paitsi että olemme sinänsä mieltyneet tähän kouluun, olemme tykästyneet miellyttävään bussireittiin asuntomme lähipysäkiltä. Sen sijaan, että joutuisimme heilumaan keskustan kapeiden katujen läpi nykien sompailevassa collectivossa, sujahtaa bussi numero 130 kymmenkaistaista Avenida del Libertadoria pitkin kohti määränpäätämme.


”Pikaratamme” ryhmätunneille


Plussaa on myös koulun sijainti ”siistillä” kaupunkialueella, tyylikkään ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa. Ensikertalaiselle koulun tilojen löytäminen on hieman haasteellista, koska reitti kulkee teatteriaulan kautta ja usean näyttelelytilan läpi. Oheisena on videopätkä siitä, miten koululle kuljetaan.


PRESIDENTTI – JA KUNINGAS

Kun lokakuun viimeisellä viikolla saavuimme Argentiinaan, oli vastikään käynyt ilmi, että presidentin vaalit menivät toiselle kierrokselle, kilpakumppaneina konservatiivien Mauricio Macri ja vasemmiston Daniel Scioli. Koska Buenos Aires on suurten ja ännekkäiden joukkokokousten luvattu kaupunki, valmistauduimme siihen, että keskikaupungilla voisi olla levotonta.


Sciolin kannattajien jakama esite

 Kun eka sunnuntaina poistuimme Cafiteria Idealin milongasta, Obeliscon tienoille olikin koontunut suuri ihmismassa, jonka äänekkäitä huutoja paukkupommit ja ilotulitteet säestivät. Hieman peloissamme lähestyimme mielenosoituksen lähellä olevaa maanalaisen sisäänkäyntiä, kun havaitsimme suuren screenin, jossa näkyi menossa oleva jalkapallo-ottelu. Kyse ei ollutkaan presidentinvaaleista, vaan kuningas jalkapallosta!

Meni minä vuorokauden aikana tahansa kuppilaan tai ravintolaan, niin aina siellä on auki televisio, josta tulee jalkapallo-ottelu. Ja jos kyseessä on paikallisen River Plate tai Boca Junior seuran ottelu, tarjoilu pysähtyy kun ottelussa on jokin tiukka paikka, sillä kaikki tarjoilijat tuijottavat telkkaria!

DEMIAN GARCIAN OPISSA

Olimme etukäteen päättäneet, että tällä reissulla keskittyisimme vahvistamaan heikointa lenkkiämme, eli Milonga-tanssia.  Olimme netistä löytäneet kymmenkunta opettajaa, joilla oli vakio-ohjelmistossaan milongatunteja. Niistä ykkösvaihtoehdoksi asetimme Nueva Escuela Argentina de Tangossa opettavan Demian Garcian ja kakkosvaihtoehdoksi Canelo Tango Estudiossa kurssittavan Roberto Canelon

Tyypillistä Buenoksen tangoinformaation epätarkkuudelle oli, että NEAT:n marraskuun nettitiedoissa näytti siltä, että Demian Garcian tunnit olisivat loppuneet, joten pyrimme Roberto Canelon tunnille – joka olikin siirtynyt eri päivälle! Onneksemme, koska Garcian tunnit olivatkin olemassa (katso kuva NEAT:n monisteesta).  Niistä olemme osallistuneet tiistain Milonga- ja torstain Vals-tunneille.

Demian on iloluontoinen ja ystävällinen opettaja, joka ei etene opetuksessaan liian nopeasti, vaan päinvastoin ´äkseerauttaa´ uutta kuviota hyvin perusteellisesti, osio osiolta. Milonga-tunnille osallistui pääosin paikallista noin neljäkymppistä väkeä. He olivat selvästi tansineet paljon, oppien tanssinsa luonnonmenetelmällä, ja nyt oli tultu hakemaan ´virallista´ oppia. Vals-tunnille saapui ryhmä amerikkalaisia, hieman varttuneemman ikäisiä harrastajia. 

Marjut ´kotiopetuksessa´

 Onnistuimme sopimaan Demianin kanssa viikottaiset yksityistunnit, joten nyt tapaamme hänet myös keskiviikkosin. Yksärit pidetään yksityisasunnossa Avenida San Juanilla, aivan suositun Grisel-milongapaikan nurkilla. Yksityisopetuksessa saa sellaisia askellus-, vienti- ja seuraamistekniikkaan liittyviä yksityiskohtaisia neuvoja, jota ei opettaja ehdi koskaan ryhmätunneilla antaa.

SUOMINEITO MAAILMALLA

Kävellessämme kohti Avenida San Juania, huomiomme kiinnittyi kovin tutun näköiseen kasvoon juuri kiinnitetyssä seinäjulisteessa. Tarja Turunen voisi täällä kotikaupungissaan toki tulla vastaan myös ilmielävänä, mutta tätä ei meille ole vielä tapahtunut. Nettitietojen mukaan hän kiertää tässä kuussa Argentiinaa laajemminkin, konsertoiden viidessä muussakin kaupungissa. Pitkä on loikka maailmalle ollut Savonlinnasta!