maanantai 5. toukokuuta 2014

HISTORIA: Videoita

Jospa voisi autenttisten filmiaineistojen avulla päästä kurkistamaan tangon alkujuurille! Valitettavasti se ei ole mahdollista. Tosin jo vuodesta 1915 alkaen tehtiin musiikki- ja tanssikohtauksia sisältäviä tangoelokuvia, mutta on epävarmaa missä määrin ne heijastivat arkitodellisuutta. Autenttisissa milongoissa filmaajia ei liikkunut.
Todenperäisintä aineistoa lienevät elokuvien orkesteri- ja solistiesitykset. Francisco Canaro, aikansa kuuluisimpiin lukeutunut orkesterinjohtaja, jopa perusti musiikkielokuvien tuotantoon erikoistuneen yhtiön, jolta vuosina  1934 -1951 ilmestyi kymmenkunta elokuvaa
Aikalaisotokset tanssista rajoittuvat miltei yksinomaan elokuvissa esiintyviin ”teatteriversioihin”. Eräänlaista puolidokumenttia edustavat  1950-luvulla tanssineista milongueroista vuosikymmeniä myöhemmin tehdyt taltioinnit. Tanssijat ovat silloin jo olleet 70-80 vuoden iässä, eikä kyseessä ole ollut milongatilanne vaan tanssiesitys yleisölle, mutta parien tanssityylistä saa kuitenkin käsityksen. Näitä filmipätkiä löytyy myös Youtubesta. 
Seuraavassa joitakin löytövinkkejä historiasta kiinnostuneille.

MAAN HISTORIAA PERUSTELLISESTI
Kiinnostus maan yleiseen historiaan syntyy varmimmin Argentiinassa käynnin kautta. Muutaman kirjan kolunneena voin vihjata, että lukemista armeliaampi keino on katsoa sopiva DVD.  La República Perdida kokoelman kahdella DVD:llä on yhteensä neljän ja puolen tunnin  tuhti annos Argentiinan historiaa, runsaiden autenttisten filmiotosten kera.


 Argentiinan monipolvisen, monien vallankaappausten värittämän historian yksityiskohdista enimmät menevät ensi katsomisella yli muistikapasiteetin. Onneksi videot kestävät uudelleen katsomisen vaikkapa vuosittain. Ja jos matkustaa Buenos Airesiin,  tulee kadunnimissä vastaan monia entisten presidenttien, kenraalien ja muiden merkkihenkilöiden videosta tutuksi tulleita nimiä.
Kuvan levyt on ostettu paikan päällä. Amazon.com -nettikaupan argentiinalaiselta musicshop780 alihankkijalta teos on tilattavissa parinkymmenen taalan hintaan per osa. Teos on myös kokonaisuudessaan katsottavissa netin kautta, mutta ilman englanninkielistä tekstitystäa)b)

HYVÄ YLEISPAKETTI
Los Misterios del Tango (The Mysteries of Tango) on kahden DVD:n, yhteensä kolmen tunnin esitys sekä musiikin että tanssin kehityshistoriasta, mutta myös Argentiinan poliittisesta historiasta. Espanjakielinen teos on tekstitetty englanniksi. Tämä DVD-kaksikko on vaivaton, kirjojen lukemista helpompi tapa perehtyä keskeiseen tangohistoriaan, ja se kestää useankin katselukerran.
 Kumpikin levy on jaettu viiteen, kestoltaan parinkymmenen minuutin pituiseen jaksoon. Ykköslevyllä esitetään aluksi miten payadoreista, itseään kitaralla säestäneistä improvisoivista laulajista siirryttiin nuotinnettuun ja tekstitettyyn varsinaisen tangon muotoon. Toinen jakso on perusteellinen esitys Carlos Gardelin urasta. Tätä seuraa jaksot Tango the music of the brothel, The sound of the orchestras ja The secrets of the dance. Kakkoslevyllä on Tango and politics, Tango and poetry, Piazzolla tango´s revolution, The conquest of the world ja Piazzolla´s legacy.
Omat levyni ostin Buenos Airesista. Saksalainen Abrazos booksc)  myy levyt yhteishintaan 50 € plus postikulut. Youtubessa on katsottavana seitsemän minuutin yhteenvetod), jossa on tekstitys, ja Internet Archive -saitine) kautta voi katsoa 22 minuutin tekstittömän pätkän eka DVD:stä.

TANSSISTA JOTENKUTEN
Kun uusin tangobuumi alkoi 1980-luvulla, filmiryhmiä suuntasi Buenos Airesiin haastattelemaan 1950-luvun tanssijoita ja kuvaamaan  sen hetkistä tanssia; milloin autenttista milongaa ja milloin showesityksiä. DVD:tä koostettaessa laitettiin väliin pätkiä vanhoista filmiaineistoista.

  Kuvan DVD:t on tehty yllä mainitulla sapluunalla. Tango The Obsession on kuvattu La Bocan satamakortteleissa, joka on sinänsä ollut mielenkiintoinen lähtökohta, kunhan ”päätähdeksi” ei olisi valikoitunut paikallisen kapakan suhmurainen falsettikurkku, ja jos paikallisella tanssilattialla olisi ollut vähemmän kompurajalkaista porukkaa. Toisaalta voi ajatella niin, että tässä on tavoitettu tangon sadan vuoden takaisten syntyaikojen autenttistakin tunnelmaa.  DVD on Amazonin.comin listalla, mutta ei tällä hetkellä saatavana, mikä ei toisaalta ole iso harmi.
Teos Tango Our Dance on tehty samalla periaatteella, mutta hieman suotuisempien tähtien alla. Sekä kuuluisien että tavallisempien tanssijoiden haastatteluissa kuullaan mielenkiintoisia tietoja menneiden vuosikymmenten tangotanssista.  Filmatut tanssikohtaukset ovat sekä tyypillisistä milongoista että ammattitanssijoiden esityksistä. Yhdysvaltalainen CD Universef) myy tuotetta 22 dollarin hintaan.
Tästä DVD:stä on YouTubessa puolentoista minuutin trailerig) . Siitä ei paljon kostu, mutta on mielenkiintoista todeta, että videopätkään on valikoitunut kolme erilaista tanssitapaa. Videoklipin alussa ollaan paikallisessa milongassa, jonka kantaväki taustalla tanssii rauhallista paikallistanssia, samalla kun etualalle tuleva nuorimies alkaa hääräillä kikkailuilla, jotka korkeintaan kuuluisivat tyhjällä lattialla tapahtuviin tanssiesityksiin - sellaisiin joita nähdään videoklipin lopussa.


SEN SEITSEMÄN ORKESTERIA – JA LAULAJAA
Kaksi DVD:tä käsittävä Tango Grandes Orchestas sisältää  Juan D´Arienzon, Francisco Canaron, Anibal Troilon, Alfredo de Angelisin, Osvaldo Pugliesen, Francini Pontierin, Jose Basson, Horacio Salgánin ja Ubaldo De Lion orkestereiden sekä Cuarteto Tiempo Viejosin esityksiä – yhteensä siis yksitoista orkesteria.
  


Tätä DVD-kaksikkoa voi hyvin suositella. Omani ostin paikan päältä Buenoksesta. Argentiinalaisen SiteMusic nettikaupassah) on myynnissä yhdistelmäpaketti laulajia esittelevän Tango Grandes Cantantes levykaksikon kanssa, yhteishintaan 35 USD. Ei huono kauppa – postin ja Suomen tullin maksuista huolimatta!


 Vokalisteja esittävistä DVD:istä ensimmäinen on omistettu miessolisteille. Siinä esiintyvät Carlos Gardel, Roberto Goyeneche, Hugo de Carril, Julio Sosa, Jorge Sobral ja sokerina pohjalla Alberto Castillo.  Naissoloistit ovat Tita Merello, Libertad Lamarque, Virginia Luque, Blanquita Amaro, Sofía Bolzán, Sabina Olmos, Tania  eli Ana Luciano Divis, Elena Lucana ja Ruth Durante.  Kummaltakin levyltä puuttuu siis monia tähtilaulajia, mutta orkesterilevyjen kylkiäisenä näillä on oma arvonsa.

ORKESTEREITA YKSITELLEN
Sarjanimellä Los Capos del Tango tehtiin aikanaan Osvaldaldo Pugliesesta VHS-nauha ja myöhemmin Julio D´Arienzosta ja Anibal Torilosta DVD:t. Amazon.co.uk loppuunmyy viimeksimainitut pilkkahintaan 3 £ kappale.


 Alhainen hinta johtunee siitä, että nämä ovat myös katsottavissa YouTubesta. Haku edellä mainitulla sarjanimellä tavoittaa myös Julio de Caron ja Fracisco Canaron orkestereista tehdyt koosteet. Lisäksi omina ohjelminaan esitellään laulajat  Alberto Podestá,  Julio Sosa ja Roberto Goyeneche sekä sanoittaja Enrique Santos Dicepoli ja säveltäjä Horacio Salgan.  Jokainen aihe on pätkitty viideksi osaksi, mikä hieman työllistää katsojaa.

TILAUSESITYKSIÄ
Argentiinalainen tanssin opettaja ja tutkija Gustavo Sabá on tehnyt tunnin mittaisen koosteen kuuluisimpien milonguerojen tanssiesityksistä. Tämä video ei ole myynnissä, mutta sitä on esitetty tanssitapahtumien yhteydessä, Turussa syyskuussa 2013.
Abrazos Books kirjakaupalla on linkkij)  tilattavissa olevaan, kaksiosaiseen esitykseen, jossa esitelmöitsijä vanhan filmimateriaalin pohjalta käy läpi sekä tangomusiikin että tanssin kehityshistoriaa.  Aineiston kerännyt tanssiopettaja Daniel Canuti pitää aika ajoin saksankielisiä esityksiä kotipaikkakunnallaan, Stuttgartin lähistöllä.

HISTORIAA NYKYORKESTERILLA
Osvaldo Pugliesen orkesterissa soittanut bandeonisti Roberto Alvarez perusti vuonna 1989 orkesterin Color Tango, joka on saavuttanut suuren suosion. Ilmoituksensa mukaisesti orkesteri soittaa romanttisen tangomusiikin edustajien Julio De Caron,  Alfredo Gobbin ja Osvaldo Pugliesen hengessä, vaalien tangon kultaisen kauden perinnettä.


 Vuonna 2007 tehdyllä DVD:llä orkesterin jäsenet kertovat tangomusiikin kehityshistoriasta ja demonstroivat asiaa soittoesityksillä. Käsiteltävinä ovat Milonga Campera, Habanera, Tango Milonga, Milonga, Tango 2x4 ja Tango 4x4.  Levyllä kuullaan toistakymmentä keskeistä tangosävellystä.
DVD on taltioitu livenä, teatterissa pidety yleisöesityksen yhteydessä, mikä haittaa hieman asian sujuvuutta, kun lavalla välillä kompuroidaan mikrofonia etsittäessä. Kaiken kaikkiaan kyseessä on kuitenkin sympaattinen show, joka omalla tavallaan valaisee tangon kehityshistoriaa. Levyä myy yhdysvaltalainen Libero´s Videosk) 39 taalalla.

LOPUKSI
Kannattako jotakin näistä tuotteista hankkia omakseen?  No, jos filmikoosteet tanssin historiasta ja keskeisten orkestereiden soitosta kiinnostaa, niin Los Misterios del Tango tupla-DVD on kelvollinen hankinta. Sitä jaksaa katsoa useampaankin kertaan, ja joka kerralla asiantuntijoiden taustoitukset avautuvat entistä paremmin.
Jos on ensisijaisesti kiinnostunut tangon kulta-ajan orkestereista, niin Tango Grandes Orchestas selvittää keskeisimpien orkestereiden esiintymistyylit, ja kaupan päälle tuleva vokalistilevy toimii santsiannoksena.

YouTuben hakusanalla ”los capos del tango” voi, hieman vaivaa näkemällä, tutustua joihinkin yksittäisiin orkestereihin ja vokalisteihin. Jos ymmärtää espanjaa, voi YouTubessa katsoa myös yli neljän tunnin annoksen Argentiinan historiaa.

VIITTEET
(a) La República Perdida osa 1: http://www.youtube.com/watch?v=rRH9M9TcsdI
(b) La República Perdida osa 2: http://vimeo.com/11727478
(f) CD Universe: http://www.cduniverse.com/
(k) Libero´s Videos: http://www.tangodance101.com/